dnikukurydzy_210818

Światowy Dzień Pszczół

22 maja 2018
Światowy Dzień Pszczół
MRiRW

Sekretarz stanu Zbigniew Babalski uczestniczył w obchodach pierwszego Światowego Dnia Pszczół w Brdo pri Kranju na Słowenii, na oficjalne zaproszenie wicepremiera, ministra rolnictwa, leśnictwa i żywności Republiki Słowenii Dejana Židana.

Wiceminister wziął także udział w Konferencji Ministerialnej zorganizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa i Żywności Republiki Słowenii we współpracy z Organizacją Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Uczestnicy mawiali rolę pszczół i innych owadów zapylających w rolnictwie, ich wkład w zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego oraz znaczenie pszczelarstwa i czystego środowiska dla przyszłych pokoleń.

W spotkaniu wzięli udział wysokiej rangi przedstawiciele państw członkowskich UE: Austrii, Republiki Czeskiej, Francji, Holandii, Republiki Słowacji, Węgier oraz Algierii, Australii, Chin, Czarnogóry, Kataru, Macedonii, Rosji, Serbii, Stanów Zjednoczonych, Szwajcarii, Turcji, jak również przedstawiciele FAO, Komisji Europejskiej, Unii Afrykańskiej, Apimondii – Międzynarodowej Organizacji Związków Pszczelarskich.

Sekretarz stanu Zbigniew Babalski potwierdził, że Polska w pełni docenia rolę pszczelarstwa oraz kluczowe znaczenie pszczół i owadów zapylających dla rolnictwa, ekosystemów i środowiska naturalnego, jak również ich znaczący wkład w bezpieczeństwo żywnościowe. Z punktu widzenia Polski wyzwaniem dla rolników i pszczelarzy jest współpraca w celu prawidłowego zapylania upraw, przy właściwym stosowaniu środków ochrony roślin w produkcji rolnej i sadowniczej. Jedynie ścisła współpraca poszczególnych rolników i pszczelarzy może skutecznie ograniczyć negatywne skutki stosowania środków ochrony roślin na kondycję pszczół. Lepsze zapylanie może nie tylko zwiększyć produkcję roślinną ale także produkcję miodu w UE i tym samym poprawić niekorzystny bilans handlowy. Minister Babalski poinformował, że dzięki wsparciu pszczelarstwa ze środków publicznych, głównie poprzez trzyletnie krajowe programy wsparcia pszczelarstwa, zarówno przetwórstwo miodu, jak i sama produkcja pasieczna, stają się coraz nowocześniejsze i coraz bardziej konkurencyjne. Pozytywne efekty przynoszą prowadzone w MRiRW działania mające na celu zapobieganie zjawisku zwiększonej śmiertelności rodzin pszczelich. Należy wzmacniać międzynarodową współpracę na poziomie państw i regionów w celu wymiany doświadczeń i najlepszych praktyk oraz budować świadomość wśród rolników i konsumentów co do roli owadów zapylających i korzyściach dla społeczeństwa, a także dostępnych metodach ochrony oraz sposobach rozwoju populacji owadów zapylających.

Konferencja zakończyła się przyjęciem „Wspólnej deklaracji na temat znaczenia pszczół i innych owadów zapylających dla zrównoważonego rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego”.

Światowy Dzień Pszczół został ustanowiony z inicjatywy Słowenii, która w ten sposób chciała podkreślić znaczenie pszczół dla pozyskiwania żywności i zwracała uwagę na szkodliwość stosowania pestycydów w rolnictwie. Od 2018 roku Dzień będzie obchodzony corocznie w systemie Narodów Zjednoczonych w dniu 20 maja. Polska udzieliła oficjalnego poparcia dla słoweńskiej inicjatywy dotyczącej ustanowienia Światowego Dnia Pszczół podczas 30. Sesji Regionalnej Konferencji FAO dla Europy w maju 2016 roku.

Ocenia się, że 1/3 produktów spożywczych spożywanych przez człowieka jest zależna bezpośrednio lub pośrednio od zapylania przez owady. Szacuje się, że w Polsce od zapylania uzależnionych jest ok. 60 gatunków roślin rolniczych i 140 gatunków roślin ogrodniczych. To ponad 80% gatunków roślin uprawianych w Polsce. Ekonomiści szacują, że dochód, jaki uzyskuje się dzięki działalności zapylającej pszczół w Polsce, wynosi od 4,1 do 7,4 mld zł rocznie. Pomimo, że liczba pni pszczelich w Polsce w ostatnich latach systematycznie wzrasta (aktualnie jest ich ponad 1,5 mln), to biorąc pod uwagę potrzeby zapylania areałów rolnych jest niewystarczająca, gdyż w okresie kwitnienia można ją szacować na poziomie ponad 3 mln rodzin pszczelich.

W Polsce ponad 68 tys. pszczelarzy produkuje średniorocznie 18,6 tys. ton miodu. Sprzedaż miodu stanowi główny dochód w przypadku pszczelarzy zawodowych. W Polsce w 2017 r. było 335 takich pszczelarzy, a ich pasieki liczyły średnio 430 pni pszczelich. Głównym kanałem dystrybucji miodu krajowego jest sprzedaż bezpośrednia – ponad 84% całej produkcji, co jest istotne z punktu widzenia dochodów pszczelarzy (sprzedaż bez pośredników).

 

MRiRW


POWIĄZANE

Mniejsze obciążenia podatkowe dla rolników tworzących spółdzielnie zapewni ustaw...

Komisja Europejska poinformowała w czwartek, że wkrótce wypłaci z Funduszu Solid...

„Polska bez smogu” to temat panelu dyskusyjnego podczas 8. Europejskiego Kongres...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę