Są symbolem statusu, świętowania ważnych wydarzeń i nomen omen szampańskiej zabawy. Nic dziwnego – w końcu szampany to naprawdę najwyższa półka, gdy chodzi o trunki z klasą. Sprawdź, czym tak naprawdę jest prawdziwy szampan, jak go rozpoznać, z czym dobrze się paruje i jak przygotować drinki z nim w roli głównej.
Są osoby, dla których szampany to prawie każde wino musujące. Prawda jest jednak taka, że na tę nazwę dany trunek musi sobie zasłużyć i nie jest to taka prosta sprawa. Wynika to z tego że jest to chroniona nazwa pochodzenia, z którą wiążą się rygorystyczne wytyczne.
Prawdziwe szampany mają 100% francuski rodowód. Jednak w tym wypadku nie chodzi jedynie o sam kraj pochodzenia, lecz także o konkretny region – dokładnie rzecz biorąc francuską Szampanię.
Jeśli chodzi o szampany, to tutaj mowa być może jedynie o wielkiej trójce: Chardonnay, Pinot Meunier i Pinot Noir. To najczęściej wyłącznie one dostępują zaszczytu bycia wykorzystanym do przygotowania oryginalnego szampana. Zdarza się, że do tego trunku dopuszczone są inne szczepy, ale dzieje się to niezwykle rzadko.
Gdy chodzi o szampany, to liczy się nie tylko to gdzie powstają, lecz także jak. A tutaj jedynym słusznym wyborem jest oczywiście metoda… szampańska. Jest ona dość skomplikowana i wieloetapowa. Nic dziwnego, w końcu prawdziwa doskonałość wymaga poświęceń. Dlatego nad całym procesem czuwa CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne.
Metodę szampańską można podzielić na kilka etapów:
Tworzenie wina bazowego i kupażowanie. Na tym etapie produkcja wygląda tak samo jak
w przypadku win tradycyjnych i odbywa się w dużych kadziach.
Dodanie tak zwanego liqueur de tirage. Pod nazwą tą kryje się mieszanka wina, cukru i drożdży, która jest dodawana do wina bazowego.
Zlanie tak przygotowanego wina do specjalnych butelek, gdzie rozpoczyna się
proces tak zwanej wtórnej fermentacji, w którym powstają charakterystyczne dla szampanów bąbelki.
Leżakowanie, które w przypadku prawdziwych szampanów musi trwać minimum 15 miesięcy (ale często czas ten wydłuża się do kilku lat). Ważnym elementem tego
procesu jest stopniowe obracanie butelek skierowanych szyjką do dołu, by umożliwić
osadowi z martwych drożdży zebranie się na kapslu.
Zamrożenie szyjki i usunięcie tymczasowego korka (którym zamykane są szampany) wraz z osadem z drożdży.
Uzupełnienie zawartości butelki mieszanką wina i cukru.
Ponowne korkowanie i leżakowanie.
Chociaż szampany to klasa sama w sobie, to można wzbogacić ich smak z pomocą nieoczywistych dodatków. Sprawdź, jak to zrobić, żeby przygotować oryginalne drinki!
Kwaskowatość żurawiny i bąbelki z szampana to duet, obok którego nie można przejść obojętnie. Przekonaj się już teraz i przygotuj elegancki drink, który zachwyca swoim bukietem aromatów.
Składniki:
Przygotowanie:
Smakowita wariacja na temat mojito z eleganckim szampańskim twistem. Ten drink przyjemnie orzeźwia, chłodzi i sprosta nawet wymagającym podniebieniom.
Składniki:
Przygotowanie:
To idealna opcja dla wielbicieli głębszych i cięższych nut smakowych. Połączenie lekkości szampana i esencjonalnego piwa tworzy harmonijną całość, która zaskakuje wyglądem i smakiem.
Składniki:
Przygotowanie:
Kwiatowe orzeźwienie z bąbelkami w roli głównej. Ten drink to doskonała propozycja na letnie, parne wieczory.
Składniki:
Przygotowanie:
Szampany – trunki z najwyższej półki
Jak widzisz nie każde wino musujące może nosić dumne miano szampana, a sposób jego wytwarzania jest naprawdę rygorystyczny. Jeśli więc chcesz mieć pewność, że kupujesz oryginalny, francuski produkt z Szampanii, to koniecznie pamiętaj, by zwracać uwagę na opisane przez nas cechy charakterystyczne.
oprac, e-red, ppr.pl