Szok zakupowy w Stanach Zjednoczonych

25 marca 2020
Szok zakupowy w Stanach Zjednoczonych

Zjawisko zakupów „na zapas” obserwowane ostatnio w Polsce zaistniało obecnie na rynku amerykańskim w związku z koronawirusem.

Gwałtownie wzrósł popyt na  drób i jaja w skorupkach w sieciach detalicznych, co skutkuje wzrostem cen.
Równolegle drobiarskie firmy odczuwają spadek zamówień w segmencie gastronicznym, twierdzą jednak, że przetwarzają kurczaki pod kątem klienta detalicznego i  przekierowują zapasy do sklepów spożywczych. Podobnie jak ceny mięsa, rosną ceny jaj w skorupkach oraz produktów jajecznych (najszybciej tych w formie płynnej).

Amerykanie zauważają istotny  spadek sprzedaży w segmencie  HoReCa, ale jeszcze wyższy w ujęciu procentowym  wzrost sprzedaży w detalu.

Zmiana sprzedaży odzwierciedla zmianę żywienia konsumentów w kierunku sporządzania większej liczby posiłków w domu.

 

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Zarząd KRIR wystąpił 2 czerwca 2020 do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wyjaśn...

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN) podczas międzynarodow...

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego uprzejmie informuje, że zgodnie z obwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę