Szokujące prawo w San Francisco

20 listopada 2017
Szokujące prawo w San Francisco

Władze San Francisco uchwaliły prawo, które zobowiązuje producentów mięsa i jaj do ujawniania na opakowaniach ilości antybiotyków podawanych zwierzętom, od których pochodzą sprzedawane w sklepach produkty.

W rzeczywistości amerykańskiej, gdzie w przeciwieństwie do Unii Europejskiej,  nie ma zakazu stosowania antybiotyków jako stymulatorów wzrostu oraz jako substancji profilaktycznych, wartości, które zobaczą konsumenci na opakowaniach mogą okazać się bardzo wysokie.

Z perspektywy polskiej warto zastanowić się nad skutkami amerykańskiego precedensu. Z jednej strony wzmacnia on obserwowane już od dłuższego czasu trendy konsumenckie, które zwiększają koszty produkcji lub komplikują proces produkcji. Z drugiej jednak strony, w dłuższym horyzoncie czasowym, może to doprowadzić do zrównania prawa po obu stronach Atlantyku.

Jeśli tak by się stało wzrosną koszty produkcji amerykańskiego drobiarstwa i stanie się ono mniej konkurencyjne na rynkach eksportowych. Może to otworzyć nowy rozdział w historii konkurencji europejsko – amerykańskiej  na rynkach azjatyckich, bliskowschodnich oraz w RPA.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Aktualne zamieszanie na europejskim rynku jaj skłania do spojrzenia na rosnący i...

Od II poł. września br. obserwowany jest spadek cen produktów mlecznych na świec...

Przed Sądem Okręgowym w Olsztynie rozpoczął się w czwartek proces apelacyjny w s...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę