aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Kongres Polskiego Rolnictwa w Gniewinie

3 grudnia 2015
Dziś tj. 28 kwietnia w Gniewinie pod patronatem medialnym Pierwszego Portalu Rolnego odbędzie się pierwsze z cyklu spotkanie Polskiego Kongresu Rolnictwa
W konferencji uczestniczyć będą  przedstawiciele organizacji branżowych, przedsiębiorcy z sektora rolno-spożywczego, a także producenci i eksporterzy wspaniałej polskiej żywności. O branży – jej możliwościach rozwoju i aktualnych problemach, dyskutować będą także przedstawiciele instytutów naukowych (m.in. Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych, Instytut Ochrony Roślin), samorządów, Lokalnych Grup Rybackich.

Ideą Kongresu jest stworzenie platformy do dyskusji i wymiany poglądów na temat branży rolno-spożywczej – jej szans, zagrożeń i możliwości rozwoju. Kongres będzie także promował polską żywność – o wysokiej jakości i wyjątkowych walorach smakowych. W ramach serii spotkań na terenie całego kraju udział wezmą przedstawiciele instytucji rządowych, samorządowych, naukowych, związków i organizacji branżowych, firm z sektora rolno-spożywczego, inwestorzy, a także niezależni eksperci krajowi i unijni oraz media.

W programie pierwszej konferencji przewidziano debatę na temat znaczenia branży rolno-spożywczej dla polskiej gospodarki. Ze względu na lokalizację Kongresu w województwie pomorskim duża uwaga poświęcona zostanie rybactwu i rybołówstwu jako potędze regionu. Przedstawiciele sektora rolno-spożywczego opowiedzą o licznych działaniach pobudzających konsumpcję i budujących zdrowe nawyki żywieniowe Polaków, a także o systemach jakości żywności.

9.00-10.00

Rejestracja uczestników

10.00-10.45

Uroczyste otwarcie Polskiego Kongresu Rolnictwa 2014

 

Miejsce debaty otwierającej: Centrum Konferencyjne GOTiS 
Gniewino, ul. Sportowa 1

10.45-12.15

Debata otwierająca:

Branża rolno-spożywcza motorem napędowym polskiej gospodarki

Waldemar Pawlak Polska branża rolno-spożywcza jedną z najnowocześniejszych w Europie

Radosław Szatkowski, prezes Agencji Rynku Rolnego ARR jako instytucja

wspierająca producentów i promująca polską żywność

Andrzej Bojanowski, zastępca Prezydenta Miasta Gdańsk ,,Gospodarka regionalna”

Stanisław Kalemba, poseł na Sejm RP,,O działaniach na rzecz rozwoju rolnictwa w Polsce”

Jarosław Wojtowicz, zastępca prezesa ARiMR „Bezpieczeństwo i jakość polskiej żywności”

Sławomir Pawłowski, członek zarządu POLBISCO „Polskie słodycze podbijają świat

Jacek Pierzyński, radca prawny, ,,Polska branża rolno-spożywcza wiodącym graczem na rynku odbiorców nowoczesnych instrumentów finansowych”


12.45-13.45

Rybołówstwo i rybactwo potęgą regionu

1. „Program Operacyjny Ryby w nowej perspektywie budżetowej”

2. „Modernizacja województwa pomorskiego dzięki środkom z UE”

3. Dawid Prochowski, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka w Pradolina Łeby „Lokalne grupy rybackie na Pomorzu”

4. Jerzy Safader, prezes Stowarzyszenia Przetwórców Ryb „Aktualna sytuacja w branży przetwórstwa rybnego”

 

Promocja żywności na rynku krajowym
– kształtowanie nawyków żywieniowych Polaków

  1. Stanisław Wierycho, dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Gdyni „Szklanka Mleka” i „Owoce w Szkole” – budowanie świadomości konsumenckiej wśród najmłodszych”

2. Barbara Groele, Krajowa Unia Producentów Soków „Kampania 5 razy owoce, warzywa i soki”

3. Katarzyna Dorosz, magazyn „Radość Życia” „Prawidłowo skomponowana dieta źródłem zdrowia”

4. Krzysztof Walczak firma Śnieżka ,,Rola żywności tradycyjnej w kształtowaniu nawyków żywieniowych’’.

5. Adam Marciniak, wójt gminy Człuchów "W zdrowym ciele zdrowy duch - cała gmina tańczy zumbę" 

6. Beata Tarapata, kierownik laboratorium Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Maluta "Jakość w branży spożywczej"


14.15-15.15

Żywność tradycyjna, regionalna i produkowana w systemach jakości

1. Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Związku Producentów i Hodowców Bydła Mięsnego, „System jakości mięsa wołowego QMP”

2. Barbara Groele, Krajowa Unia Producentów Soków, „System jakości soków owocowych i warzywnych”

3. Arkadiusz Kapliński, Polski Związek Pszczelarzy, „Polska tradycja kulinarna – miód pitny”

4. Henryk Kostuch, członek zarządu Kaszubskiego Stowarzyszenia Producentów Truskawek, „Produkt regionalny elementem promocji”

5. Krzysztof Walczak, firma ,,Śnieżka”, ,,Rola małych firm w produkcji żywności tradycyjnej” . 

Polski rolnik – nowoczesny biznesmen i manager

1. Dariusz Szydełko, „RolnikON- nowoczesny system zarządzania gospodarstwem”

2. Spółdzielcza Grupa Bankowa, „Kredyty rolnicze źródłem finansowania zmian”

3. Roman Zalewski, PPHU Bogdan, „UG MAX - nowoczesne użyźniacze glebowe”.

4. Jacek Pierzyński, radca prawny „Polska branża rolno-spożywcza wiodącym graczem na rynku odbiorców nowoczesnych instrumentów finansowych

 



POWIĄZANE

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski oraz podsekretarz stanu Adam...

Najlepsze praktyki  Jak informuje Główny Urząd Statystyczny w okresie od styczni...

Grad medali, pewniaki i zaskoczenia. Rozstrzygnięto konkurs WINOPL Dwa konkursow...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę