OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

PSPO rozpoczyna kampanię budowania świadomości walorów śruty i makuchu rzepakowego

17 lutego 2010
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju rozpoczyna kampanię budowania świadomości walorów śruty i makuchu rzepakowego pod hasłem „Pasze rzepakowe - cenne źródło białka i energii”.  
Inauguracja kampanii będzie miała miejsce 2 marca 2010 r. podczas konferencji w Instytucie Zootechniki w Balicach koło Krakowa. (Program dostępny jest na stronie www.pspo.com.pl, udział w konferencji jest bezpłatny, rejestracja uczestników do 19 lutego br.)

Według najnowszych danych zebranych przez Stowarzyszenie, dwanaście firm olejarskich zrzeszonych w PSPO przerobiło w 2009 r. 2,3 mln ton nasion rzepaku, co stanowiło ok. 96% krajowego przerobu i wyprodukowało:
1,2 mln ton poekstrakcyjnej śruty rzepakowej
130 tys. ton makuchu rzepakowego
Produkcja pasz rzepakowych wzrosła zatem o 13% wobec 2008 r. i aż o 40% względem 2006 r.. PSPO szacuje, że eksport pasz rzepakowych w 2009 r. przekroczył 500 tys. ton, a więc stanowił ok. 40% produkcji.

Rozpoczynająca się kampania PSPO ma na celu wsparcie rozwoju przetwórstwa rzepaku i zagospodarowania śruty i makuchu rzepakowego w znacznej mierze na polskim rynku. Podstawową grupą docelową kampanii są hodowcy bydła, trzody i drobiu obok firm branży paszowej. W ramach kampanii zostaną wykorzystane narzędzia PR oraz marketingowe.

W najbliższym czasie przeprowadzone zostaną następujące działania:
promocja książki „Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt” (tom IV z serii Teraz rzepak, Teraz olej w nakładzie 20 tys. sztuk) – wydanie styczeń 2010 r.
uruchomienie strony internetowej o charakterze edukacyjno-informacyjnym dedykowanej paszom rzepakowym: (start w marcu 2010 r.)
konferencja poświęcona paszom rzepakowym z udziałem hodowców, organizacji branżowych, świata nauki i mediów – 2 marca 2010 r. w Balicach
prezentacja filmu o wykorzystaniu pasz rzepakowych w żywieniu krów w OHZ Osięciny (wyróżniające się  w kraju gospodarstwo z tytułu wyników krów mlecznych)

W kolejnych miesiącach planowane są także: wykłady ekspertów na konferencjach, konsultacje dla hodowców podczas wystaw hodowlanych (czerwiec/lipiec), artykuły w mediach branżowych


Autorytety, uczestniczące już w kampanii w roli ekspertów:
  • prof. dr hab. Franciszek Brzóska – Instytut Zootechniki w Balicach
  • prof. dr hab. Stefania Smulikowska – Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt w Jabłonnej
  • prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski – Uniwersytet Przyrodniczy w Krakowie
  • dr inż. Zbigniew Lach – Ośrodek Hodowli Zarodowej w Osięcinach
  • dr inż. Marian Kamyczek (Instytut Zootechniki PIB ZD w Pawłowicach)
  • profesorowie z Instytutu Zootechniki, współautorzy książki: doc. dr hab. Ewa Hanczakowska, prof. dr hab. Jerzy Koreleski, prof. dr hab. Juliusz Strzetelski, doc. dr hab. Sylwester Świątkiewicz

PSPO zaprosiło także do współpracy organizacje branżowe:
  • Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS"
  • Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
  • Polski Związek Producentów Pasz
  • Izba Zbożowo-Paszowa, której członkiem jest PSPO.

Jak mówi prof. dr hab. Franciszek Brzóska (IZ w Balicach): „Wpływ pasz rzepakowych na zwierzęta objawia się:
wyższymi dobowymi przyrostami masy ciała zwierząt rzeźnych, w tym drobiu, świń i bydła opasowego, a także ryb,
wyższą wydajnością mleczną krów,
krótszym okresem chowu i tuczu zwierząt rzeźnych,
poprawą składu chemicznego tłuszczu i wartości dietetycznej mleka, jaj i mięsa.”

 „Pasze rzepakowe są jednym z tańszych źródeł białka pochodzenia roślinnego dostępnych w kraju. Mimo że nie mogą całkowicie zastąpić śruty sojowej, to ich możliwości w żywieniu zwierząt są niewykorzystane.”  dodaje dr inż. Roman Rybacki (prezes zarządu PSPO).

POWIĄZANE

Drugi dzień Europejskiego Forum Rolniczego upłynął pod znakiem intensywnych dysk...

Pierwsza edycja konkursu Targów TSW rozstrzygnięta  W ramach 15. edycji Targów S...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę