aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Trwa stabilizacja sytuacji na światowym rynku mleka

24 września 2019
Trwa stabilizacja sytuacji na światowym rynku mleka

W ostatnich kwartałach mamy do czynienia ze stabilizacją sytuacji na unijnym rynku mleka. Z jednej strony obserwujemy spadek cen masła, z drugiej strony stopniowo rosną ceny odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), podczas gdy ceny serów kształtują się w trendzie bocznym.

W efekcie wyraźnie zmniejszyła się dysproporcja cenowa na rynku tłuszczu mlecznego i białka, odzwierciedlana przez różnicę pomiędzy cenami masła a cenami OMP. Obecnie wynosi ona ok. 150 EUR/100 kg wobec 481 EUR/100 kg we wrześniu 2017 r. Stanowi to wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym obserwowane w ostatnich kwartałach bardzo wysokie ceny tłuszczu mlecznego względem białka były zjawiskiem przejściowym i w kolejnych kwartałach różnica cen pomiędzy tymi produktami powróci do średnich poziomów obserwowanych przed 2016 r. (ok. 100 EUR/100 kg w przypadku różnicy pomiędzy cenami masła i OMP).

Podtrzymujemy naszą ocenę zgodnie z którą światowy rynek mleka znajduje się w spadkowej fazie cyklu. Jej przebieg jest jednak o wiele bardziej łagodny niż w przypadku poprzednich cykli na rynku mleka. W znacznym stopniu wynika to z wystąpienia niekorzystnych warunków agrometeorologicznych, które ograniczyły podaż mleka wśród największych eksporterów produktów mlecznych na świecie, co w ostatnich kwartałach osłabiło negatywny efekt spowolnienia światowego popytu na ceny produktów mlecznych. Obecnie uwaga rynku coraz bardziej przesuwać się będzie z UE na Nową Zelandię. Podczas gdy tegoroczne dostawy mleka w UE zostały w znacznym stopniu ograniczone przez suszę, pierwsze miesiące nowego sezonu mlecznego w Nowej Zelandii przyniosły wyraźny wzrost produkcji. Przy założeniu, że w Nowej Zelandii utrzymają się korzystne warunki agrometeorologiczne rosnąca produkcja mleka w tym kraju może poprawić światowy bilans mleka, oddziałując w kierunku spadku cen produktów mlecznych.

Realizuje się nasz scenariusz, zgodnie z którym znaczące straty w pogłowiu świń w Chinach związane z ASF będą ograniczały popyt na serwatkę wykorzystywaną w paszach, oddziałując w kierunku obniżenia jej ceny. Uważamy, że spadek cen serwatki utrzyma się w kolejnych miesiącach. W średnim okresie ASF może mieć jednak pozytywny wpływ na popyt na produkty mleczne, ponieważ w warunkach deficytu mięsa i jego wysokich cen konsumenci z Azji Południowo-Wschodniej będą szukać alternatywnych źródeł białka.

Przy założeniu utrzymania korzystnych warunków agrometeorologicznych w Nowej Zelandii w kolejnych kwartałach prognozujemy dalszy łagodny spadek światowych cen produktów mlecznych. W warunkach oczekiwanego przez nas wzrostu produkcji mleka w UE w przyszłym sezonie (ze względu na efekty niskiej bazy) uważamy, że spadek cen przyspieszy w I poł. 2020 r. i utrzyma się do końca 2020 r. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są warunki agrometeorologiczne wśród największych światowych eksporterów produktów mlecznych (w szczególności w UE oraz w Nowej Zelandii). W efekcie, prognozujemy, że na koniec 2019 r. cena skupu mleka w Polsce wyniesie ok. 135 zł/hl, a na koniec 2020 r. ok. 125 zł/hl.

 

Credit Agricole Bank Polska S.A.


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę