Ukraińskie jaja zdobywają singapurski rynek detaliczny

10 grudnia 2019
Ukraińskie jaja zdobywają singapurski rynek detaliczny

Singapur  skupia się na polityce zwiększania krajowego bezpieczeństwa żywności. W tym celu podejmuje strategiczne działania zdywersyfikowania źródeł żywności otwierając swój rynek dla coraz szerszej grupy eksporterów. W grupie poszukiwanych towarów są drób i jaja.

Szansę eksportową natychmiast wykorzystała Ukraina. W szybkim tempie przebiegły starania o otwarcie singapurskiego rynku  - pod koniec 2018 roku  Ukraina uzyskała akredytację na wywóz drobiu, jaj i przetworów jajecznych na rynek azjatycki.

W 2019 roku ukraińskie jaja trafiły już na półki supermarketów w Singapurze. Od czerwca tego roku około 4,6 mln jaj  zaimportowano z Ukrainy, która należy aktualnie do dziesięciu największych dostawców tego surowca, obok: Australii, Danii, Japonii, Malezji, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Szwecji, Korei, Tajlandii i USA.

W okresie ośmiu  miesięcy 2019 roku 73 proc. podaży jaj w kraju zapewniała Malezja, z lokalnych ferm pochodziło 26 proc. a  pozostała część z innych kierunków.

Analitycy oceniają, że na korzyść Ukrainy działają dwa czynniki. Odległość Ukrainy zapewnia dodatkowe bezpieczeństwo dostaw, gdyż Singapur obawia się uzależnienia tylko od  importerów z regionu Azji z powodu ciążącego ryzyka wystąpienia takich zjawisk jak: grypa ptaków, tajfun czy susza.

Po drugie, Ukraina pozostaje jednym z najtańszych źródeł jaj. Ocenia się, że niską cenę ukraińskich jaj wspiera fakt, że gigantyczne zasoby surowców paszowych na Ukrainie pozwalają znacznie redukować koszty  pasz.
Z punktu widzenia azjatyckich importerów, istotny jest też potencjał produkcyjny Ukrainy pozwalający na  zapewnienie dużych potrzeb. Jeśli chodzi o mięso drobiowe, Singapur w 64 proc. sprowadza drób mrożony, w 36 proc. mięso świeże.

Struktura największych dostawców mięsa drobiowego do Singapuru wraz z procentowym udziałem: Brazylia (46 proc.),  Malezja (37 proc.), USA (12 proc.), Argentyna (3 proc.), Dania (1 proc.).

Polska również podjęła starania o  możliwość sprzedaży mięsa drobiu na rynek azjatycki. W 2018 roku  zatwierdzono wzór certyfikatu zdrowia oraz wydano  pozwolenia eksportowe dla polskich producentów drobiu. Dla jaj i przetworów negocjacje jeszcze trwają.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

W dniu 23 grudnia 2019 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi odpowiedziało na ...

Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Poznaniu poinformował o potwierdzeniu kolejnego ...

Na Węgrzech wykryto drugie ognisko grypy ptaków  H5N8 w ciągu tygodnia.  Uderzaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę