Uroczyste otwarcie Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w woj. podlaskim

3 grudnia 2021
Uroczyste otwarcie Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w woj. podlaskim

W dniu 30 listopada b.r. w podsuwalskim Sobolewie, z udziałem mieszkańców, władz samorządowych gminy, powiatu i województwa został uroczyście otwarty Inkubator Przetwórstwa Lokalnego.

W uroczystości otwarcia Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w woj. podlaskim uczestniczyła Jadwiga Zabielska, Dyrektor OT KOWR w Białymstoku. Przetwórnia to budynek wyposażony w nowoczesne technologie i sprzęt. Funkcjonują w nim linie do produkcji mącznej, do suszenia ziół, owoców i warzyw, wędzarnia oraz linia do produkcji olejów zimno tłoczonych, soków i syropów.

To miejsce, gdzie mieszkańcy będą mogli na własne potrzeby przetwarzać żywność pochodzącą z ich gospodarstw, wszystko za symboliczną opłatą, która ma pokryć koszty energii i utrzymania obiektu. Sobolewski inkubator to jedyny taki obiekt w regionie zarządzany przez jednostkę samorządu terytorialnego.

 

KOWR


POWIĄZANE

W ubiegły czwartek Sejm przyjął zmianę ustawy o płatnościach i przywrócił Uzupeł...

W dniu 5 stycznia 2022 r. Ministerstwo Klimatu i Środowiska udzieliło odpowiedzi...

W związku z aktualną sytuacją epizootyczną dotyczącą wirusa ASF w Polsce władze ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę