A_TSW_2026_950

Uroczyste otwarcie Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w woj. podlaskim

3 grudnia 2021
Uroczyste otwarcie Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w woj. podlaskim

W dniu 30 listopada b.r. w podsuwalskim Sobolewie, z udziałem mieszkańców, władz samorządowych gminy, powiatu i województwa został uroczyście otwarty Inkubator Przetwórstwa Lokalnego.

W uroczystości otwarcia Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w woj. podlaskim uczestniczyła Jadwiga Zabielska, Dyrektor OT KOWR w Białymstoku. Przetwórnia to budynek wyposażony w nowoczesne technologie i sprzęt. Funkcjonują w nim linie do produkcji mącznej, do suszenia ziół, owoców i warzyw, wędzarnia oraz linia do produkcji olejów zimno tłoczonych, soków i syropów.

To miejsce, gdzie mieszkańcy będą mogli na własne potrzeby przetwarzać żywność pochodzącą z ich gospodarstw, wszystko za symboliczną opłatą, która ma pokryć koszty energii i utrzymania obiektu. Sobolewski inkubator to jedyny taki obiekt w regionie zarządzany przez jednostkę samorządu terytorialnego.

 

KOWR


POWIĄZANE

W porozumieniu z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) Bank Gospodarstwa...

Bruksela, 10 grudnia 2025 r. – Europejscy rolnicy, spółdzielnie, przetwórcy żywn...

Waszyngton, D.C., 10 grudnia 2025 r. – Sekretarz Rolnictwa USA Brooke L. Rollins...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę