OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

USA: Sery i masło to główne produkty w eksporcie z Polski

7 marca 2016
USA: Sery i masło to główne produkty w eksporcie z Polski

– Sery i masło to główne produkty w eksporcie z Polski– Stany Zjednoczone należą do czołówki globalnych eksporterów żywności, niemniej wielkość i potencjał rynku wewnętrznego sprawiają, że są również jej istotnym importerem – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes, Marta Skrzypczyk, Koordynator Analityków Agrobiznesu – Departament Agrobiznesu Bank Zachodni WBK. – Trzeba jednak zaznaczyć, że zakupy zagraniczne stanowią jedynie uzupełnienie krajowej oferty i w przypadku sektora mleczarskiego zdominowane są przez sery i (w mniejszym stopniu) masło.

 
– Te produkty, to praktycznie jedyne artykuły mleczne, które mają znaczenie w eksporcie z Polski do USA. Wolumeny sprzedaży są od kilku lat stałe (miedzy innymi ze względu na kontyngenty) i sięgają 1,7-1,8 tys. ton w przypadku serów (dla porównania eksport z Włoch niejednokrotnie przekraczał 30 tys. ton rocznie) i 0,2 tys. ton w odniesieniu do masła – wskazuje nasza rozmówczyni.

– Na segment serów składają się zarówno twarogi (około 230 ton rocznie) jak i sery dojrzewające, w tym Ementaler. Te pierwsze niewątpliwie są dobrem komplementarnym wobec oferty amerykańskich producentów, stąd też, naszym zdaniem, jest potencjał do wzrostu ich sprzedaży – dodaje Marta Skrzypczyk.

– W ostatnich latach struktura polskiego eksportu artykułów mleczarskich do USA była stabilna, a ewentualne zmiany wartości wynikały z wahań cen. Polska praktycznie nie wysyła w tym kierunku surowców rolnych lub półproduktów, stanowionych konkurencję wobec rodzimej oferty – podkreśla Koordynator Analityków Agrobiznesu w BZ WBK.

– Rynek amerykański jest dość zbliżony do zachodnioeuropejskiego jeżeli chodzi o wzorce i poziom konsumpcji przetworów mleczarskich, a także fakt wzrostu ich spożycia w ujęciu wartościowym, przy stabilizacji na poziomie ilościowym. Podstawową przeszkodą w rozwoju naszego eksportu w tym kierunku jest duże podobieństwo polskiej (i ogólnie unijnej) produkcji rolno-spożywczej do amerykańskiej. W imporcie do USA, co jest dość oczywiste, dominują produkty stanowiące uzupełnienie oferty – dotyczy do alkoholi, owoców, ale też artykułów mlecznych.

– Od kilkunastu lat znaczenie Stanów Zjednoczonych na globalnym rynku mleka systematycznie wzrasta. Jeszcze w 2005 roku miały one 8% udział w światowym eksporcie przetworów mleczarskich (w ekwiwalencie mleka surowego), podczas gdy w latach 2011-2014 udział ten sięgnął 12-15%. Najważniejszym produktem eksportowym USA jest odtłuszczone mleko w proszku (około 25-30% udział w globalnej sprzedaży zagranicznej) oraz serwatka w proszku (ponad 30% udział) – wylicza Marta Skrzypczyk.

– Niemniej, w ostatnich latach USA stały się także dość istotnym graczem na globalnym rynku masła, mimo, że jeszcze w 2005 roku praktycznie na nim nie istniały, oraz serów. W latach 2011-2014 wolumen eksportu serów z USA wzrósł o 64%. Tym samym uplasowały się one na 4. miejscu wśród czołowych światowych eksporterów tego produktu, po Niemczech, Niderlandach i Francji, a przed Włochami – podsumowuje Marta Skrzypczyk, Koordynator Analityków Agrobiznesu – Departament Agrobiznesu Bank Zachodni WBK.

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę