Advertisement Targi_china_210519-750

VII Bielski Regionalny Konkurs Kulinarny

11 marca 2016

Dnia 8 marca 2016 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku – Białej odbył się VII Bielski Regionalny Konkurs Kulinarny pod hasłem: ,,Finezja smaku potraw  z makaronów’’.

Głównym celem konkursu było promowanie wśród młodzieży kształcącej się w szkołach o profilu gastronomicznym tradycji kulinarnych związanych  z przygotowaniem potraw.

Ponadto cele konkursu: poszerzenie przez uczniów wiedzy i umiejętności z zakresu przedmiotów zawodowych – gastronomicznych, rozwijanie zainteresowań zawodowych wśród uczniów, zachęcanie do samokształcenia i doskonalenia zawodowego, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, wytypowanie najlepszych uczniów w ramach zdrowej rywalizacji, rozwijanie poczucia piękna i estetyki, rozwijanie pomysłowości i inicjatywy, kreowanie osobowości zawodowej, dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych. W konkursie wzięli udział uczniowie klas o profilu gastronomicznym technikum i szkół zawodowych. Wśród zaproszonych gości byli m.in.: przedstawiciele władz miasta, eksperci kulinarni, kucharze, lokalne media.

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem szkół gastronomicznych z terenu Polski Południowej. Uczniowie zgłoszonych szkół przygotowywali rozmaite potrawy z makaronu pod okiem specjalistów, opiekunów oraz nauczycieli i wychowawców.

Ocenie podlegało: przygotowanie stanowiska pracy, higiena pracy, bezpieczeństwo pracy, zużycie surowców, profesjonalizm pracy – oceniane przez komisję techniczną oraz walory organoleptyczne, wygląd, sposób podania aranżacja dobór składników – oceniane przez komisje degustacyjną.

W trakcie VII Bielskiego Regionalnego Konkursu Kulinarnego odbył się również pokaz dla opiekunów i młodzieży pt. ,,Pokaz barmański w stylu flair’’, ,,Filetowanie, flambirowanie owoców i ryb’’, ,,Kuchnia molekularna’’. Agencję Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Katowicach reprezentował Kierownik Sekcji Informacji i Promocji, który zorganizował stoisko informacyjno - promocyjne ARR, uczestniczył w obradach komisji konkursowej, a na zakończenie wręczył drobne upominki ufundowane przez ARR.

ARR


POWIĄZANE

Na przełomie maja i czerwca uruchomione zostaną kolejne nabory wniosków o przyzn...

– Podstawą produkcji rolnej jest zdrowa, żyzna, bogata w materię organiczną gleb...

Zarząd KRIR w dniu 22 maja 2019 r. wystąpił do Ministra Środowiska w sprawie  in...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę