aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

W lutym światowe ceny przetworów mlecznych nadal spadały

15 marca 2016
W lutym światowe ceny przetworów mlecznych nadal spadały

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 150,2 stabilizując się po serii spadków, które obserwowane były od marca 2014 roku (z niewielkim odbiciem we wrześniu i październiku 2015 r.).

Indeks ten był wciąż o ponad 14,5% niższy, niż w analogicznym okresie 2015 roku, kiedy to plasował się na poziomie 175,8 punktu, był natomiast o 0,14% wyższy niż w styczniu 2016 r.

Stabilizacja ta nastąpiła w wyniku dynamicznego wzrostu notowań olejów roślinnych i zwyżki cen mięs, które zrekompensowały spadki cen cukru i przetworów mlecznych. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za pierwsze dwa miesiące 2016 r. to 150,1 punktu, jest ona o 15,4% niższa niż w analogicznym okresie 2015 roku.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w lutym 2016 r. osiągnął pułap o 2,1% niższy w stosunku do jego poziomu ze stycznia 2016 r. i wynosił 142 punkty, co świadczy o kontynuacji trendu spadkowego. Powodem zniżek wciąż jest względnie wysoka produkcja w Unii Europejskiej, większe niż przewidywano dostawy w Oceanii oraz ograniczony popyt na artykułu mleczarskie w skali światowej.

Ponadto główni importerzy zgromadzili już niezbędne zapasy tych przetworów i ograniczają zakupy. Najbardziej dynamicznie nadal spadały ceny pełnotłustego mleka w proszku (PMP). Słaby popyt na PMP doprowadził do tego, że przetwórcy przekierowują większą część surowca do produkcji innych przetworów mlecznych.

Obecnie produktem mleczarskim charakteryzującym się największym popytem światowym jest masło, szczególnie na Bliskim Wschodzie, w Ameryce Północnej i w Afryce Północnej.

Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w drugim miesiącu 2016 roku na poziomie o niemal 22% niższym niż w analogicznym okresie 2015 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za dwa pierwsze miesiące 2016 r. osiągnęła poziom 143,6 punktu i była o 19,3% niższa niż w tym samym okresie 2015 roku.

FAMMU/FAPA na podstawie danych FAO


POWIĄZANE

Ochrona fungicydowa  stała się podstawowym zabiegiem w agrotechnice uprawy zbóż ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę