OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

W SGGW powstanie Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia

10 stycznia 2018
W SGGW powstanie Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie powstanie nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia. Uczelnia na ten cel otrzyma dofinansowanie w wysokości 33 mln zł z regionalnego programu operacyjnego Mazowsza.

SGGW chce wybudować nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia, w którym mają być prowadzone innowacyjne badania nad żywnością i metodami jej wytwarzania. Planowany koszt inwestycji wynosi ponad 42 mln zł, z tego 33 mln zł pochodzić będzie z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020 - poinformował Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego.

Uczelnia większość środków chce przeznaczyć na zakup nowoczesnej aparatury badawczej, drobnego sprzętu laboratoryjnego, ale też niezbędnego sprzętu komputerowego i specjalistycznego oprogramowania. Dofinansowanie pomoże także w dostosowaniu budynku do potrzeb działalności centrum, m.in. modernizacji wentylacji, dostosowaniu instalacji wodno-kanalizacyjnej do nowej aparatury.

Specjalistyczny sprzęt uzupełni zaplecze naukowe wydziałów zaangażowanych w realizację prac nad bezpieczną żywnością – Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.

Zdaniem rektora SGGW, prof. Wiesława Bielawskiego, głównym celem tej inwestycji jest zbliżenie nauki do gospodarki. Jak zauważył, mówi się o tym, że transfer wiedzy w Polsce kuleje, dlatego rząd stawia na innowacyjność. SGGW ma właśnie stać się takim centrum, które będzie wsparciem dla biznesu w opracowywaniu i wdrażaniu innowacyjnych produktów i usług na rynku rolno-spożywczym. Chodzi o produkcję żywności, która wytwarza jak najmniej produktów ubocznych, zużywa jak najmniej energii i wody.

Będą to badania mające na celu produkcję bezpiecznej żywności o wysokiej jakości, zwiększanie efektywności produkcji, a także wzrost konkurencyjności polskiej żywności. Wsparcie obejmie głównie prace na rzecz rozwoju rynku mięsa, mleka i produktów mlecznych, przetwórstwa warzyw i owoców, żywności prozdrowotnej, koncentratów spożywczych i sektora napojów.

 

Anna Wysoczańska (PAP)


POWIĄZANE

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę