Niemcy/ Sklepy Aldi wycofują ze sprzedaży wszystkie jajka

7 sierpnia 2017
Niemcy/ Sklepy Aldi wycofują ze sprzedaży wszystkie jajka

Sieć sklepów Aldi ogłosiła w piątek wycofanie ze sprzedaży w całych Niemczech wszystkich jajek, co ma związek ze skandalem wokół milionów jajek importowanych z sąsiedniej Holandii, które były skażone zakazanym środkiem owadobójczym.

Chodzi o krok "wyłącznie zapobiegawczy" - podała niemiecka firma, która już na początku tygodnia wycofała z półek wszystkie jajka od producentów holenderskich.

W Szwajcarii sklepy Aldi wycofały w piątek ze sprzedaży jajka pochodzące z importu - podały lokalne media. Szwajcarskie władze, popierając te działania, apelują jednocześnie do konsumentów, by nie wpadali w panikę.

Skandal rozpoczął się wraz z ujawnieniem, że holenderscy hodowcy drobiu do walki z atakującym ptaki roztoczem znanym jako ptaszyniec kurzy użyli zakazanej w hodowli w celach spożywczych substancji owadobójczej fipronil.

Śledztwo wykazało następnie, że środek zawierający fipronil został także dostarczony do niemieckich hodowców drobiu, a z dnia na dzień rośnie liczba potencjalnie skażonych jajek.

Minister rolnictwa Dolnej Saksonii Christian Meyer ocenił w piątek na antenie telewizji ZDF, że może chodzić nawet o 10 milionów sztuk, podczas gdy w czwartek wieczorem federalny minister rolnictwa Christian Schmidt mówił o "co najmniej trzech milionach".

Minister rolnictwa Nadrenii-Północnej Westfalii Christina Schulze Foecking powiedziała na łamach dziennika "Rheinische Post", że należy się spodziewać "dużo większej liczby skażonych jajek, w obliczu informacji napływających każdego dnia z Holandii".

To właśnie graniczące z Holandią landy Nadrenia-Północna Westfalia i Dolna Saksonia są najbardziej narażone na skutki skandalu, choć objął on już 12 ze wszystkich 16 niemieckich krajów związkowych - powiedział w czwartek minister Schmidt.

Holenderski związek hodowców drobiu ocenił, że ich straty sięgają "wielu milionów euro".

W przypadku spożycia przez człowieka dużych ilości fipronilu może on być szkodliwy dla nerek, wątroby i tarczycy - podały w czwartek holenderskie służby ds. bezpieczeństwa żywności NVWA. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje go jako substancję "umiarkowanie toksyczną".

 

(PAP) kot/ mc/


POWIĄZANE

Senat w piątkowym głosowaniu poparł trzy doprecyzowujące poprawki do ustawy o oc...

Na wniosek ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego Komisja Europejska przygotował...

840 tys. dolarów dotacji przeznaczył rząd kanadyjski na rozwój systemu skanowani...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę