aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Wina słodkie – kilka propozycji, które warto poznać

3 stycznia 2024
Wina słodkie – kilka propozycji, które warto poznać

Dość łatwo zniechęcić się do słodkich win, szczególnie gdy słyszy się, że są to trunki słabej jakości. Nie ma co owijać w bawełnę: jest dokładnie na odwrót. Poznajcie kilka najsławniejszych win słodkich na świecie!

Tokaj, czyli węgierski król słodkich win

Nie da się opowiadać o winach słodkich bez wspominania o tokaju – a w zasadzie o tokajach, bo jest to cała grupa wybitnych, winogronowych trunków. Te pochodzące z terenów północno-wschodnich Węgier (ale też południowo-wschodniej Słowacji) wina znane są w Europie już od XV wieku. Zachwycali się nimi władcy, szlachta i bogaci kupcy na całym Starym Kontynencie. Jest to na tyle istotny element węgierskiej kultury, że znalazł się w słowach hymnu narodowego tego państwa!

 Wina słodkie z Tokaju powstają głównie z odmian furmint oraz hárslevelű a za charakterystykę tych alkoholi odpowiada klimat, wulkaniczna gleba, a także proces botrytyzacji winogron, czyli pokrywania się owoców szlachetną pleśnią, która wysusza je, doprowadzając do koncentracji cukrów. W zależności od zawartości zbotrytyzowanych winogron i kosztem niewielkiej zawartości alkoholu, niektóre tokaje mogą osiągnąć zawartość cukru na poziomie 500 a nawet 900 g/l! Nazywane są wtedy Tokaj Eszencia i są prawdziwymi rekordzistami, jeżeli chodzi o poziom słodyczy. Na początek jednak polecamy Tokaj Aszu. Im więcej „puttonów” na etykiecie (3, 4, 5 lub 6), tym wino będzie bardziej słodkie.

Sauternes – francuskie słodkie wino z Bordeaux

Proces botrytyzacji jest wykorzystywany nie tylko na Węgrzech, ale w wielu innych krajach słynących z produkcji wina – w tym we Francji. Jednym z najbardziej znanych, francuskich win słodkich jest sauternes, który powstaje z pokrytych szlachetną pleśnią odmian sémillon, sauvignon blanc i muscadelle.

Morski, wilgotny klimat panujący w Bordeaux niesie pewnego rodzaju zagrożenia dla winogrodników – jednym z nich jest właśnie ryzyko pleśnienia owoców. Pomysłowi Francuzi obrócili to jednak w korzyść: dzięki wykorzystaniu tego zjawiska udało się wyprodukować znakomite wino słodkie, którego najlepsze roczniki osiągają niebotyczne ceny. Jest to trunek bardzo zbalansowany, z popularnymi wśród słodkich trunków nutami brzoskwiń, moreli i miodu, które przełamane są jednak charakterystycznymi aromatami orzechów. 

 

wno slodkie

 

Eiswein – wino słodkie, które zrodziło się z zimna

Eiswein, czyli wino lodowe to niezwykle rzadko spotykany trunek, który zdecydowanie warto spróbować. Produkuje się go z winogron, które docelowo miały zostać zbotrytyzowane, ale nie zostały porażone szlachetną pleśnią. Owoce takie pozostawia się na krzewie aż do zimy, kiedy to niskie temperatury powodują ich zamarznięcie. Z winogron wyciska się sok jeszcze przed ich rozmrożeniem, przez co jest on niezwykle skoncentrowany, gdyż cukry i związki aromatyczne – w przeciwieństwie do wody – nie zamieniają się w lód przy typowych, zimowych temperaturach.

 Wina słodkie typu Eiswein produkowane są głównie w Kanadzie i Niemczech, chociaż spotykane są w kilku innych krajach – w tym w Polsce, w Danii czy Litwie. Do ich wytwarzania najczęściej używa się szczepu riesling, chociaż do produkcji tych słodkich win świetnie sprawdza się także pinot blanc i chardonnay, a także ciemne odmiany, takie jak pinot noir czy merlot. Uzyskany trunek cechuje się aromatami miodu i brzoskwiń (podobnie jak w przypadku poprzednich win), a niezwykle wysoka zawartość cukru resztkowego (nawet 320 g/l) równoważona jest wysoką kwasowością.

Wina słodkie z bąbelkami? Mogą być naprawdę dobre!

Chociaż pierwsze skojarzenia mogą nie być przychylne, istnieją słodkie wina musujące, które są naprawdę świetne. Jednym z nich jest włoskie, pochodzące z Piemontu Moscato d’Asti. Do jego produkcji – jak sugeruje nazwa – używa się owoców z odmiany muscat. To słodkie wino charakteryzuje się niską zawartością alkoholu i charakterystycznym procesem produkcji – proces fermentacji przerywa się przez gwałtowne schłodzenie moszczu a w przeciwieństwie do bardziej znanego szampana, niedopuszczalna jest ponowna fermentacja w butelce.

   Wina słodkie to niezwykle zróżnicowane alkohole, które świetnie sprawdzą się zarówno w towarzystwie deserów, jak i niektórych wytrawnych dań. Cechuje je nierzadko ciekawy proces produkcji, przez co ich ceny mogą być bardzo wysokie. Zakładanie z góry, że są to alkohole słabej jakości, jest krzywdzące – jednak najlepiej przekonać się o tym samemu.

oprac, e-mk, ppr.pl


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę