Chociaż bywa przez wielu niedoceniane, to wino deserowe naprawdę potrafi zaskoczyć. Zwłaszcza, jeśli sparuje się je z odpowiednio dobranymi potrawami (i mowa tu nie tylko o deserach). Równie dobrze odnajdzie się także w drinkach – zwłaszcza tych z nieoczywistym twistem. Zdradzamy, z czym i jak łączyć wino deserowe, by wydobyć z niego nie tylko kuszącą słodycz, lecz także pełen bukiet jego aromatów!
Pod tą nazwą kryje się trunek, który zawiera minimum 45 gramów cukru resztkowego na litr. Jednak nie tylko o słodycz tu chodzi, bo wina z tej kategori mają intensywniejszy smak i aromat oraz wyższą zawartość alkoholu w porównaniu do klasycznych win stołowych. oscyluje ona zazwyczaj wokół 11%–15%. Warto przy tym pamiętać, że najlepsze wina deserowe to nie te, w których dominuje wyłącznie słodycz, a te, gdzie jest ona zrównoważona odpowiednią kwasowością.
Wydawać by się mogło, że przez wzgląd na swoją słodycz, wina deserowe pasować mogą tylko do… deserów. Nic bardziej mylnego! Te wyjątkowe trunki mają zdecydowanie większy potencjał i doskonale odnajdą się w towarzystwie wielu przepysznych dań oraz przekąsek.
Tutaj mamy niemal zupełną dowolność, gdy chodzi o rodzaje. konsystencję i smaki serów. Oczywiście w granicach (dobrego) smaku. Z winami deserowymi doskonale parują się zatem:
- Sery pleśniowe (Roquefort, Stilton i Gorgonzola).
- Długodojrzewające sery twarde (Gouda, Parmigiano–Reggiano, Pecorino).
- Świeże sery kozie (zarówno te naturalne, jak i z ziołowymi lub owocowymi dodatkami).
- Dania kuchni azjatyckiej. Wino deserowe dobrze smakuje w towarzystwie słodko–kwaśnych i lekko pikantnych potraw. Zwłaszcza tych mięsnych ( na bazie kaczki czy wieprzowiny) lub z dodatkiem mleczka kokosowego.
To dość nieoczywiste, ale udane połączenie. Wino deserowe (zwłaszcza to z bardziej wyczuwalną kwasowością) podkreśli smak łososia czy krewetek.
Mimo wszystko nie mogło zabraknąć tu tego kultowego połączenia. W końcu nazwa wina deserowego do czegoś zobowiązuje! W tym przypadku doskonale pasuje ono do ciast, kremów i lodów z dodatkiem owoców (zwłaszcza brzoskwiń, gruszek lub moreli). Równie udane są duety ze słodkościami na bazie karmelu, orzechów, suszonych owoców czy białej czekolady. Warto przy tym pamiętać, że wino deserowe powinno być równie słodkie, a najlepiej słodsze niż parowane z nim łakocie.
Ten rodzaj wina doskonale smakuje solo, lecz może także być doskonałą bazą do wielu wyrafinowanych drinków. Przedstawiamy połączenia, które przyjemnie zaskakują aromatami i będą zwieńczeniem każdego udanego wieczoru.
Słodki, owocowy i przyjemnie orzeźwiający – tak w ogromnym skrócie można opisać ten aromatyczny drink. Spróbuj raz, a z pewnością do niego wrócisz!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Poznaj winną fantazję na temat Moscow Mule, gdzie wódkę zastąpiliśmy aromatycznym winem deserowym. To drink, który zaskakuje, ale wyłącznie w pozytywny sposób! Zwłaszcza te osoby, które lubią słodko–kwaśne połączenia.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Po wypiciu tego drinka będziesz wstrząśnięty jego smakiem, ale nie zmieszany. To połączenie jest mocne, aromatyczne i przyjemnie słodkie. Idealne dla osób, które lubią odkrywać nowe aromaty.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jak widać wino deserowe naprawde potrafi zaskoczyć i nie jest tak jednowymiarowym trunkiem, jak mogłoby się wydawać. Dlatego warto dać mu szansę – zwłaszcza jeśli jesteśmy wielbicielami nie tylko samego wina, lecz także kuchni z całego świata. To właśnie w jej towarzystwie trunek ten rozkwita i ma szansę w pełni pokazać szereg swoich zalet. Z tego powodu zachęcamy do kulinarnych odkryć i parowania zamkniętej w butelce słodyczy nie tylko z deserami, lecz także z wieloma innymi potrawami. Nie inaczej jest z drinkami – słodycz wina deserowego dodaje inspirującego twistu wielu klasycznym połączeniom, dodając im świeżości.
oprac, e-red, ppr.pl