Włochy: Wzrost sprzedaży żywności ekologicznej

16 października 2018
Włochy: Wzrost sprzedaży żywności ekologicznej

Wydatki włoskich konsumentów na produkty żywnościowe i napoje wzrosły o 6,5% w pierwszej połowie 2018 r. po wzroście o 10% w 2017 r. Według badań przeprowadzonych przez Ismea, dziewięć na dziesięć rodzin kupiło przynajmniej jeden produkt organiczny w ubiegłym roku.

Do najpopularniejszych kategorii ekologicznych należą owoce, warzywa i produkty zbożowe tj. makarony, ryż i mąka, które stanowią ponad połowę zakupów pod względem wartości.

Jak wynika z analiz Ismea nastąpił również wzrost zakupów mleka ekologicznego i związanych z nim produktów mleczarskich, a także jaj, olejów roślinnych i tłuszczów, świeżego mięsa i produktów rybnych. Wartość włoskiego rynku produktów ekologicznych w 2018 r. wynosiła około 5,6 mld euro, z czego 3,5 mld euro pochodziło ze sprzedaży produktów rodzimych.

 

 

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

- Priorytetowo traktujemy produkcję żywności wysokiej jakości i w tym kontekście...

Samorząd rolniczy otrzymuje informacje o wyczerpaniu limitów na dopłaty do oproc...

Służby weterynaryjne Arabii Saudyjskiej i Białorusi wprowadziły czasowe ogranicz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę