Włochy: Wzrost sprzedaży żywności ekologicznej

16 października 2018
Włochy: Wzrost sprzedaży żywności ekologicznej

Wydatki włoskich konsumentów na produkty żywnościowe i napoje wzrosły o 6,5% w pierwszej połowie 2018 r. po wzroście o 10% w 2017 r. Według badań przeprowadzonych przez Ismea, dziewięć na dziesięć rodzin kupiło przynajmniej jeden produkt organiczny w ubiegłym roku.

Do najpopularniejszych kategorii ekologicznych należą owoce, warzywa i produkty zbożowe tj. makarony, ryż i mąka, które stanowią ponad połowę zakupów pod względem wartości.

Jak wynika z analiz Ismea nastąpił również wzrost zakupów mleka ekologicznego i związanych z nim produktów mleczarskich, a także jaj, olejów roślinnych i tłuszczów, świeżego mięsa i produktów rybnych. Wartość włoskiego rynku produktów ekologicznych w 2018 r. wynosiła około 5,6 mld euro, z czego 3,5 mld euro pochodziło ze sprzedaży produktów rodzimych.

 

 

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

Sprzedaż ciągników i przyczep rolniczych spada. I półrocze 2019 roku jest pod ty...

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych na wniosek XIII Walnego Zgromadzenia Warmińs...

Państwowe służby ds. bezpieczeństwa żywności podały, że Ukraina dostosowuje się ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę