MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Wnioski w ramach systemów jakości żywności tylko do 30.X.2024r.

29 października 2024
Wnioski w ramach systemów jakości żywności tylko do 30.X.2024r.

UWAGA! 

Do 30 października 2024 r. można się ubiegać o przyznanie pomocy finansowej na Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności. Środki na ten cel pochodzą z budżetu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa prowadzi nabór za pomocą Platformy Usług Elektronicznych.

Dofinansowanie skierowane jest m.in. do grup i organizacji producentów, konsorcjów, spółek cywilnych, stowarzyszeń i spółdzielni. Muszą one składać się co najmniej z 5 członków, będących rolnikami lub przetwórcami, spośród których co najmniej 4 musi wytwarzać produkty rolne lub środki spożywcze w ramach SJŻ, przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi. Wsparciem objęte są przedsięwzięcia realizowane w 4 etapach, a każdy z nich obejmuje 12 następujących po sobie miesięcy.

Maksymalne dofinansowanie wynosi 680 tys. zł i wypłacane jest w ramach dwóch obszarów. Pierwszy z nich (A) to płatność ryczałtowa, którą można otrzymać na zarządzanie wspólnymi działaniami w danym systemie jakości żywności. Wysokość tego wsparcia to 120 tys. zł w każdym z etapów 4-letniego planu rozwoju współpracy. Z kolei w ramach drugiego z obszarów (B) można otrzymać refundację kosztów, np. ekspertyz, badań laboratoryjnych, usług doradczych czy szkoleń. Wysokość takiego dofinasowania może wynieść nawet 200 tys. zł.

Wnioski można składać do 30 października 2024 r., czyli o niemal dwa tygodnie dłużej niż pierwotnie zakładano, wyłącznie przez Platformę Usług Elektronicznych ARiMR (PUE). Za pośrednictwem tego systemu odbywa się też pełna korespondencja dotycząca złożonych dokumentów.

Więcej informacji – otwórz

oprac, e-red na podst źródło: ARiMR


POWIĄZANE

Konsumenci mają prawo do informacji o tym, jak została wyprodukowana żywność, że...

Wprowadzenie praktyk prozwierzęcych w miejscu pracy może zwiększyć produktywność...

Nie każda pszenica nadaje się do produkcji mąki chlebowej. Decydują o tym zarówn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę