aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Wyniki badań i kierunki rozwoju systemów biologicznej odporności roślin

21 września 2023
Wyniki badań i kierunki rozwoju systemów biologicznej odporności roślin

Rok 2023 jest kolejnym sezonem z cyklicznie występującymi ekstremami pogodowymi oraz trudnym do przewidzenia przebiegiem wegetacji roślin. Na te zróżnicowane warunki nałożyła się presja chorób, o nietypowym okresie występowania i nasilenia. Produkty mikrobiologiczne dobrze wkomponowały się w technologię prowadzenia łanu zbóż.

Kolejny rok potwierdza ponadprzeciętną przydatność preparatu Arcton WG do zabiegu T1. Jak pamiętamy wiosna była długa i chłodna co sprzyjało rozwojowi chorób podstawy źdźbła, które w ostatnich latach stanowią coraz większy problem. Arcton WG znakomicie wspomógł plantacje w zachowanie dobrej kondycji i wigoru co dało podstawę do budowy biomasy niezbędnej dla budowy plonu. Zostało to potwierdzone nie tylko w praktyce polowej, ale także w szeroko zakrojonych badaniach prowadzonych przez Agrobiotics.

Ten rok jest czasem intensywnych badań rozwojowych nad kolejnymi produktami wdrażanymi do praktyki rolniczej. ProBeet WG to innowacyjne rozwiązanie w buraku cukrowym rozwiązujący problem Chwościka buraka.

Konwencjonalne rozwiązania chemiczne są bardzo mocno ograniczone pod względem możliwości wyboru skutecznych rozwiązań. Problem odporności na stosowane tych samych substancji aktywnych w różnych produktach nasila się z każdym rokiem i będzie narastał.

Preparat mikrobiologiczny na który nauka nie zna przypadków powstawania odporności patogena jest tutaj, świetnym narzędziem wspierającym rolników chcących uzyskać wysoką polaryzację cukru i satysfakcjonujący plon. Spokój rolnika wynikający z możliwości zastosowania rozwiązania, które nie stymuluje narastania problemu odporności Cercospora beticola na rozwiązania chemiczne jest także bardzo istotne.

Budowanie naturalnej odporności odpowiedzią na choroby rzepaku

Wyzwania związane z presją chorób w innych uprawach w okresie wczesnowiosennym i późnojesiennym zainspirował Agrobiotics do stworzenia Projektu Canola.

Rzepak to uprawa szczególnie narażona na straty plonu powodowane przez choroby, a dodatkowo te występujące jesienią mogą doprowadzić do wypadnięcia plantacji w okresie zimowym. Canola ma za zadanie stymulowanie naturalnej odporności systemicznej roślin a także promują wzrost rzepaku (PGPB – Plant Growth Promoting Bacteria).

Dotychczasowe wyniki potwierdzają założenia projektu związane z doborem właściwego konsorcjum bakterii a zebrane wyniki doświadczeń są bardzo obiecujące.

Zielone Pola Kukurydza 2023 - Media Day

źródło i foto: Dział Komunikacji i Promocji Osadkowski.pl

 

 

oprac, e-mk, ppr.pl


POWIĄZANE

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...

Przedstawiciele branży mleczarskiej będą mogli zaprezentować swoje produkty na t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę