Wzrasta eksport żywności z UE; największym eksporterem Holandia

17 października 2017
Wzrasta eksport żywności z UE;  największym eksporterem  Holandia

W 2016 r. UE wyeksportowała poza swoje granice 91 mln ton żywności o wartości 84 mld euro. To 42-proc. wzrost ilości i o 20 proc. większa wartość niż w 2012 roku - informuje Eurostat. Największym eksporterem żywności była Holandia.

Jedocześnie w ubiegłym roku import żywności do UE wyniósł 93 mln ton. Wartość tych towarów osiągnęła 101 mld euro. W porównaniu z 2012 r. w imporcie nastąpił 6-proc. wzrost ilości i 18-proc. wzrost wartości.

Największym eksporterem żywności poza UE pod względem wartości jest Holandia. W zeszłym roku było to 13 mld euro, 16 proc. całkowitego eksportu żywności poza UE. Holandia prześcignęła Niemcy i Francję (11 mld euro w każdym z krajów) oraz Włochy i Hiszpanię (ok. 8 mld euro).

Głównym kierunkiem tego eksportu były Stany Zjednoczone. W 2016 r. państwa członkowskie UE wysłały do Stanów Zjednoczonych żywność o wartości 8 mld euro (10 proc. całkowitego wywozu poza UE żywności). Do innych ważniejszych kierunków eksportu należą: Chiny (7,5 mld euro, 9 proc.), Szwajcaria (5,6 mld euro, 7 proc.), Japonia i Arabia Saudyjska (każdy z krajów ok. 3,8 mld euro, 4 proc.).

Przywóz żywności do UE z krajów spoza Unii pochodził głównie z Brazylii (9 mld euro, czyli 9 proc. całkowitego importu żywności spoza UE), Stanów Zjednoczonych (7 mld euro, 7 proc.), Norwegii (6,8 mld euro , 7 proc.), a następnie Argentyny (5,4 mld euro, 5 proc.), Chin (4,8 mld euro, 5 proc.) i Turcji (4,5 mld euro, 4 proc.).

Głównym żywnościowym produktem eksportowym UE są zboża, importowym - owoce i warzywa.

W 2016 r. UE wyeksportowała poza Wspólnotę zboża, takie jak pszenica, jęczmień i owies, o wartości ponad 14 mld euro, co stanowi blisko jedną piątą wartości całkowitego wywozu żywności poza UE. Kolejna największa grupa to warzywa i owoce (12 mld euro, 14 proc.), mięso (11 mld euro, 13 proc.) oraz przetwory mleczne i jaja (10 mld euro, 12 proc.).

Państwa członkowskie UE importowały głównie owoce i warzywa (prawie 30 mld euro, czyli 30 proc. wartości całkowitego importu żywności spoza UE), ryby (24 mld euro, 24 proc.) oraz kawę, herbatę, kakao i przyprawy (19 mld euro, 19 proc.) z krajów trzecich.

 

Łukasz Osiński (PAP)


POWIĄZANE

Sposób wypełniania e-wniosku o dopłaty bezpośrednie nie jest skomplikowany - oce...

Przedstawiciele komisji ds. rolnictwa parlamentów państw Grupy Wyszehradzkiej op...

Wolniejszy wzrost cen żywności, ale także niższa dynamika cen nośników energii p...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę