informacje
o stosowaniu
® zarejestrowana nazwa ADAMA Polska

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

XVII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

14 marca 2016
XVII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
ARR

W dniach 4-6 marca br. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbył się XVII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych pod hasłem: „Polska Wielkanoc”.

Organizatorami konkursu byli Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Krakowie, Małopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników, Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz Krakowska Kongregacja Kupiecka.

Honorowy patronat nad konkursem objęli: Wojewoda Małopolski Józef Pilch, Marszałek Województwa Małopolskiego Jacek Krupa, Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Piotr Serafin, Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski, Małopolski Kurator Oświaty Aleksander Palczewski.

Ideą konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych, dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia oraz nawiązywanie współpracy ze szkołami z zagranicy. Impreza przyczynia się do rozwijania zawodowych zainteresowań uczniów, rozbudzania pomysłowości i inicjatywy u młodych ludzi. Ponadto konkurs sprzyja poszerzaniu wiedzy uczniów i nauczycieli zawodu na temat produktów wytwarzanych w ramach wspólnotowych i krajowych systemów jakości.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej w kategorii kucharz przygotowywali swoje potrawy pod okiem Roberta Sowy – kucharza, restauratora, który jest ambasadorem kuchni polskiej, znanego z programów telewizyjnych i audycji radiowych, a także  szefów kuchni z najlepszych małopolskich restauracji, wytypowanych przez Małopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników.

Każdy uczestnik konkursu kucharza wykonał dwie potrawy: obowiązkową z surowca przygotowanego przez organizatora konkursu i zakąskę zimną zaprojektowaną przez siebie, związaną z tematem konkursu.

Gratulując zwycięzcom, nagrody ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego za miejsca I, II i III oraz dla zwycięskiej szkoły, wręczył Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie, Pan Piotr Serafin.

ARR


POWIĄZANE

Jesteśmy jako kraj potentatem produkcji owoców, ale jemy aż o 40% mniej owoców n...

Głosowanie w Komisji AGRI PE nad sprawozdaniem p. Ulriki Müller dotyczącym rozpo...

W odpowiedzi na pismo z 7 marca 2019 r. Zarządu KRIR realizujące wniosek zgłoszo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę