OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Z olejem rzepakowym dookoła świata

31 maja 2016
Z olejem rzepakowym dookoła świata

Badania przeprowadzone na koniec poprzedniej edycji naszej kampanii wykazały, że Polacy kochają olej rzepakowy. W 2014 roku kupiliśmy aż 133 tysiące litrów oleju rzepakowego (dane AC Nielsen)[1], a na pytanie Gfk Polonia o opinię na temat „oliwy północy” aż 80 proc. osób odpowiedziało, że postrzega rzepakowy jako zdrowy tłuszcz.[2] W Polsce olej rzepakowy używany jest przede wszystkim jako tłuszcz na którym smażymy.[3] Jak sytuacja wygląda w innych krajach? Ile oleju  rzepakowego spożywają nasi sąsiedzi?

Produkcja rzepaku w krajach UE

Możemy być dumni, ponieważ znaleźliśmy się wśród krajów wiodących prym w tej dziedzinie i przypadło nam zaszczytne 3. miejsce za wyprodukowanie 3 204 tysięcy ton rzepaku . Liderem zostali Niemcy z wynikiem 6 264 tysięcy ton – tyle wyniosła u nich produkcja rzepaku w 2014 roku! Między naszymi zachodnimi sąsiadami a nami, na 2 miejscu, uplasowała się Francja z wynikiem 5510 tysięcy ton.[4]

Zużycie oleju rzepakowego

Tu Polska zajmuje miejsce nr 5 - po Niemczech ( znów najwyżej na podium), Francji, Wielkiej Brytanii i Belgii.[5]

Ciekawostka „historyczna”: z danych FEDIOL – organizacji zrzeszającej europejską branżę olejarską i paszową – wynika, że na przestrzeni 2,5 dekady (licząc od roku 1980), zużycie oleju rzepakowego w Europie wzrosło ponad dwudziestokrotnie![6]  Ma to oczywiście związek z faktem, iż przez ten czas sama Unia powiększyła swój obszar geograficzny, ale też z dynamicznym rozwojem rynku biopaliw, dzięki któremu uprawy rzepaku zyskały i większą popularność, i wsparcie podatkowe. 

 Zużycie wybranych olejów roślinnych  w wybranych krajach UE w 2014 roku (* 1000 t)

Wykres nr 1: dane: http://www.fediol.be/data/1441112016Stat%20oils%202014%20total%20only.pdf

Rzepakowy w Niemczech

Jeszcze niecałe 20 lat temu nie sposób było w Niemczech znaleźć olej rzepakowy na sklepowych półkach, a dziś, jak zaświadcza organizacja Union zur Förderung von Oel und Proteinpflanzen, co roku bite są kolejne rekordy sprzedaży, tam rzepakowy jest numerem 1, jeśli chodzi o wybór konsumentów i wyprzedził oliwę z oliwek oraz olej słonecznikowy[7]. Przeglądając niemieckojęzyczne strony poświęcone gotowaniu, trafimy na mnóstwo przepisów z użyciem oleju rzepakowego, przede wszystkim na: uwaga! uwaga! - DESERY. Oprócz zastosowań jak smażenie czy baza do dressingów  sałatek, Niemcy z upodobaniem dodają olej rzepakowy do wypieków takich jak baby piaskowe, strudle, tarty i torty. Całkiem słusznie, olej ten ma przecież znakomite właściwości wypiekowe.

Po czeskiej stronie

Czechy mimo o wiele mniejszej powierzchni od Polski mogą pochwalić się produkcją rzepaku na poziomie 1 533 tysięcy ton,[8] choć w konsumpcji oleju rzepakowego plasują się na jednym z dalszych miejsc. Sytuacja ta jednak dość dynamicznie zmienia się na przestrzeni ostatnich lat – np. w 2014 roku Czesi zużyli ponad 2 razy tyle oleju rzepakowego, co 3 lata wcześniej.[9]

„Good bye, olive oil”

tak właśnie rozpoczyna się artykuł internetowego wydania brytyjskiego dziennika „The Daily Telegraph” poświęcony rosnącej popularności oleju rzepakowego na Wyspach Brytyjskich. Według przytoczonych w nim danych, olej rzepakowy to obecnie najlepiej sprzedający się tłuszcz roślinny na wyspach brytyjskich. Jego sprzedaż rośnie (w ciągu 2014 roku wzrosła aż o 24 proc.).[10] Także Jamie Oliver (popularyzator zdrowego odżywiania) rekomenduje olej rzepakowy na swojej oficjalnej stronie internetowej, jako jego najważniejsze cechy wymieniając korzyści płynące dla organizmu z jego stosowania, wysoką temperaturę dymienia, delikatność i neutralność smakowo-zapachową oraz możliwość użycia w charakterze substytutu masła do wszelkich wypieków.

Więcej ciekawych informacji można znaleźć na www.pokochajolejrzepakowy.eu, gdzie można przeczytać cykl artykułów „Z rzepakowym dookoła świata”, oraz na FB: Miej więcej oleju w głowie.

 

[1] Badania CATI na temat postrzegania oleju rzepakowego, zrealizowane w maju 2014 r. przez GFK Polonia na polskim i łotewskim rynku (Polska: N=600, Łotwa: N=300). Dane cyt. za: http://pokochajolejrzepakowy.eu/polacy-pokochali-olej-rzepakowy-podsumowanie-trzyletniego-programu-pokochaj-olej-rzepakowy/ [dostęp 9.05.2016].

[2] FEDIOL, 2014 PRODUCTION OF OILSEEDS, http://www.fediol.be/data/1440058892Stat%20seeds%202014.pdf [dostęp 9.05.2016].

[3] Badania CATI na temat postrzegania oleju rzepakowego, zrealizowane w maju 2014 r. przez GFK Polonia na polskim i łotewskim rynku (Polska: N=600, Łotwa: N=300). Dane cyt. za: http://pokochajolejrzepakowy.eu/polacy-pokochali-olej-rzepakowy-podsumowanie-trzyletniego-programu-pokochaj-olej-rzepakowy/ [dostęp 9.05.2016].

[4] FEDIOL, CONSUMPTION OF VEGETABLE OILS AND FATS 1980-2014, http://www.fediol.be/data/1440058892Stat%20seeds%202014.pdf [dostęp 9.05.2016].

[5] UFOP, Rapsöl ist und bleibt die Nummer 1, http://www.ufop.de/presse/aktuelle-pressemitteilungen/rapsoel-ist-und-bleibt-die-nummer-1/ [dostęp 9.05.2016].

[6] FEDIOL, 2014 CONSUMPTION OF VEGETABLE OILS AND FATS, http://www.fediol.be/data/1440059439Stat%20oils%20evolution.pdf [dostęp 9.05.2016]

[7] http://www.ufop.de/presse/aktuelle-pressemitteilungen/rapsoel-ist-und-bleibt-die-nummer-1/

[8] FEDIOL, CONSUMPTION OF VEGETABLE OILS AND FATS 1980-2014, http://www.fediol.be/data/1440058892Stat%20seeds%202014.pdf [dostęp 9.05.2016].

[9] Tamże.

[10] http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/11710297/Goodbye-olive-oil-why-weve-all-fallen-in-love-with-rapeseed.html

infowire.pl


POWIĄZANE

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę