Zamienniki jaj w przemyśle coraz groźniejsze dla branży?

13 lipca 2018
Zamienniki jaj w przemyśle coraz groźniejsze dla branży?

Zastępowanie jaj w różnych produktach substancjami zamiennymi może się okazać coraz większym problemem dla sektora jaj. Firma Arla, jeden z najpoważniejszych graczy na europejskim rynku żywnościowym w sektorze mlecznym,  stworzyła narzędzie, które pozwala sektorowi ciastkarsko - piekarniczemu na kalkulowanie opłacalności  zastępowania produktów przetwórstwa jaj innymi składnikami.

Arla reklamuje w ten sposób własny zamiennik  jaj stworzony na bazie serwatki. W komunikacie dla piekarzy Arla podkreśla, że stosowanie zamienników jaj  pozwala na uniezależnienie się od gwałtownych zmian cenowych na rynku produktów jajecznych oraz na  zaoszczędzenie pieniędzy.

Przypomnijmy, że zamienniki jaj stosowane są coraz powszechniej na świecie. Na  szerszą skalę pojawiły się w Stanach Zjednoczonych po grypie ptaków z 2015 roku, kiedy to wiele firm  spożywczych szukało alternatywny dla zbyt wysokich cen jaj. Efektem mniejszego popytu na  jaja ze strony  zaczynającego mieć problemy ze zbytem przemysłu przetwórstwa jaj był spadek cen jaj i długotrwały zastój na  rynku. Sytuację zmienił dopiero problem fipronilu w Europie.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Resort rolnictwa będzie wspierał rolnictwo ekologiczne, które jest jednym z isto...

Globalna emisja dwutlenku węgla wciąż rośnie; przyszłoroczny wzrost szacowany je...

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał we wtorek wieczorem ostrzeżenia ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę