aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Zmiany klimatu a polskie mleczarstwo

15 listopada 2023
Zmiany klimatu a polskie mleczarstwo

Jak przeciwdziałać niekorzystnym zjawiskom i skutecznie odpowiadać na trendy?

 Rosnący wpływ zmian klimatycznych na produkcję rolną, coraz większe zainteresowanie konsumentów produktami spożywczymi o możliwie małym wpływie na środowisko, rosnące ceny energii, czy wreszcie liczne zmiany, jakie spowoduje nowe ustawodawstwo unijne - wszystkie te czynniki niosą ze sobą duże wyzwania dla producentów żywności, w tym producentów i przetwórców mleka. By im sprostać, cała branża wymaga transformacji w kierunku bardziej zrównoważonej produkcji. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom, ZPPM publikuje dwa, eksperckie raporty o stanie polskiego mleczarstwa.

Przyjęcie przez UE strategii „Zielony ład” oraz „Od pola do stołu” oznacza szereg zmian dla polskiego rolnictwa. Jest to związane m.in. z redukcją gazów cieplarnianych, odbudową bioróżnorodności, zapewnieniem efektywności energetycznej, dbaniem o dobrostan zwierząt, przeciwdziałanie „greenwashingowi”, raportowaniem danych dot. zrównoważonego rozwoju (ESG). Zebranie wyzwań, które stoją przed mleczarstwem, a następnie identyfikowanie skutecznych sposobów odpowiadania na nie, w takich obszarach jak zasady hodowli, procesy produkcji, ograniczanie emisji, odpowiedzialny marketing, czy przeciwdziałanie marnowaniu żywności ma kluczowe znaczenie z perspektywy gospodarczej, społecznej i ekologicznej.

Pionierska inicjatywa

 

Stworzenie trzech raportów o stanie polskiego mleczarstwa i rozwiązaniach, jakie mogą pozwolić na transformację branży mlecznej w kierunku bardziej zrównoważonej produkcji to pionierska inicjatywa w branży. Do projektu, prowadzonego przez ZPPM zaproszono naukowców, praktyków z zakładów przetwórczych, rolników-producentów mleka oraz aktywistów ekologicznych.

- Wraz z naszymi firmami członkowskimi uznaliśmy, że wobec licznych wyzwań, należy dostarczyć producentom i przetwórcom mleka informacji na temat  zmian wprowadzanych na poziomie europejskim, trendów konsumenckich, praktyk budujących przewagę konkurencyjną  i wskazać ścieżki transformacji mleczarstwa w XXI w. Chcemy, żeby ta inicjatywa miała realny wpływ na wdrażanie rozwiązań przyszłości, dlatego już w krótce przedstawimy konkretne propozycje rozwiązań systemowych na szczeblu krajowym – mówi Marcin Hydzik, Prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka

W efekcie powstały trzy raporty zrealizowane w ramach sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka projektu „Produkcja i przetwórstwo mleka w kontekście wyzwań klimatycznych, środowiskowych i zdrowotnych”. Pierwsze dwa są już dostępne na stronie ZPPM (www.zppm.pl) i na naszych mediach społecznościowych.

Branża mleczna przed wyzwaniami

 

Pierwszy raport, przygotowany przez prof. Zbigniewa Karaczuna ze szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i prof. Jacka Walczaka z Instytutu Zootechniki - Państwowego Instytutu Badawczego przedstawia sytuację mleczarstwa w Polsce w kontekście aktualnych wyzwań zdrowotnych i środowiskowych. Drugi z raportów, opracowany przez dr Karolinę Babuchowską z Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie, prezentuje wyzwania i kierunki rozwoju polskiego mleczarstwa do 2030 roku w kontekście zrównoważonego rozwoju.

- Przykładamy dużą wagę do kwestii klimatycznych i dlatego angażujemy się w promowanie zrównoważonego podejścia w rolnictwie oraz wszelkich inicjatyw, które zmieniają sposób w jaki produkowana jest żywność. Uważamy, że transformacja produkcji mleka i jego przetworów w kierunku zrównoważonych systemów żywnościowych to główne wyzwanie stojące przed naszą branżą. – dodaje Marcin Hydzik

W toku prac nad raportami stało się jasne, że Europejski Zielony Ład (EZŁ) oraz strategia „Od pola do stołu”(F2F) będą kształtować wszystkie sektory gospodarki i finansów (a więc także mleczarstwo) przez następne kilka dekad i na stałe zmienią charakter produkcji rolniczej. Jednocześnie niewystarczające rozwiązania w zakresie wewnętrznej polityki rolnej, zmuszają sektor mleczarstwa do kreowania własnych inicjatyw w zakresie implementacji EZŁ i F2F, a także do uczestnictwa w tym zakresie w pozarządowych, międzynarodowych programach i platformach wspieranych przez UE.

Wnioski ekspertów

Realizacja wymogów prawnych związanych z wdrażaniem EZŁ do krajowego prawodawstwa zmusi gospodarstwa i przetwórstwo mleka do zmian w technologiach produkcji, głównie pod kątem uciążliwości dla środowiska i klimatu, co przełoży się na wzrost kosztów inwestycyjnych i jednostkowych produkcji. I to właśnie rosnące koszty produkcji postrzegane są w kategorii największych wyzwań stojących przed producentami mleka (70,3% respondentów naszych badań przypisało temu wyzwaniu bardzo duże znaczenie). Z kolei ekspertyza Wageningen University wskazuje, że niektóre gospodarstwa stracą na wprowadzanych zmianach, ale inne zwiększą dochodowość. Tak ma być między innymi w przypadku hodowców bydła mlecznego na Podlasiu i Mazowszu, którzy według tych szacunków zwiększą wpływy o 33%.

EZŁ oczekuje od biznesu większej odpowiedzialności społecznej za realizowaną działalność, co wpływa nie tylko na kwestie wizerunkowe firm, ale również wymaga nowego charakteru działań pozaprodukcyjnych. Z kolei w obliczu zmian klimatycznych rolnicy-producenci mleka zarządzając gospodarstwami będą zmuszeni do wprowadzania zasad zrównoważonego rozwoju, które obejmują głównie zapewnienie dobrostanu zwierząt, zmianowanie upraw, zabiegi przyczyniające się do zwiększania zawartości próchnicy w glebie (ograniczenie o 50 % utraty składników odżywczych doprowadzi do ograniczenia stosowania nawozów o co najmniej 20 %)  oraz optymalne zarządzanie odpadami. Już obecnie rolnicy coraz częściej wykorzystują odnawialne źródła energii, w tym głównie energię słoneczną, ale wciąż rzadkością w gospodarstwach rolnych jest produkcja biogazu.

Kierunki działania w przyszłości

Rolnicy i przetwórcy potrzebują mądrego i skutecznego wsparcia, by móc systematycznie zmieniać sposoby swojego działania w kierunku bardziej zrównoważonych. Raporty opracowane przez ekspertów mają za zadanie nie tylko rozwiać wątpliwości, które już teraz towarzyszą producentom mleka, ale także wskazać możliwości rozwoju wynikające z nowych rozwiązań prawnych. Temu będzie służyć trzeci, końcowy raport.  Stanowi on podsumowanie przebiegu i ustaleń sesji dialogowej, w której wzięli udział eksperci z administracji rządowej, przetwórcy mleka, rolnicy, influencerzy i naukowcy. Sesja ta była doskonałą okazją do wielowymiarowego spojrzenia na  zagadnienia,  poruszone w dwóch pierwszych raportach.  Konkluzje płynące z tych dokumentów oraz wizja strategicznych kierunków w produkcji rolnej, zostaną zaprezentowane podczas konferencji z udziałem ekspertów, w dniu 28 listopada br.

 

 Marcin Hydzik

 

Prezes Zarządu ZPPM

oprac e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

15 maja Zarząd Morskiego Portu Gdańsk oficjalnie poinformował o odwołaniu przeta...

Zapraszamy do udziału w trzeciej edycji kampanii "Lowe Krowe"! Poprzednie edycje...

Trądzik oraz inne niedoskonałości skórne to nie tylko problem estetyczny, ale ró...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę