dnikukurydzy_210818

Żubry schodzą z gór, a koniki polskie przybrały zimową sierść

8 listopada 2018
Żubry schodzą z gór, a koniki polskie przybrały zimową sierść

W Bieszczadach trwa sezonowa wędrówka żubrów do miejsc zimowania; z wyższych partii przemieszczają się w doliny. Z kolei od dwóch tygodni zimowe umaszczenie mają już koniki polskie w ich rezerwatowej hodowli w Nadleśnictwie Tuszyma k. Mielca.

"Koniki polskie dwa razy w roku wymieniają sierść; na zimę i na lato. W lecie mają sierść krótszą i rzadszą, natomiast w zimie jest odwrotnie. Żyjące w rezerwatowej hodowli konika polskiego w Nadleśnictwie Tuszyma k. Mielca osobniki mają już zimowe umaszczenie" - powiedział w środę PAP rzecznik Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie (Podkarpackie) Edward Marszałek.

W Tuszymie od ponad 20 lat bytuje tabun koników polskich. Są niewielkie, popielato ubarwione. Pochodzą od tarpanów.

Do zimy przygotowują się także bytujące w Bieszczadach żubry. "Schodzą z wyższych partii gór. Będą zimować m.in. w dolinie Sanu i dolinie Kalniczki. Niektóre są w trakcie wędrówki, inne już dotarły do celu" – zauważył leśnik. W ocenie rzecznika, jednym z powodów szukania żeru w dolinach jest nieurodzaj owoców buka - bukwi, które są przysmakiem żubrów.

"Na ich dokarmianie przygotowano już wiele ton pasz, m.in. siana, marchwi, buraków i kukurydzy. Zgromadzone na zimę zapasy stanowią jedynie uzupełnienie pożywienia tych zwierząt" - przypomniał Marszałek.

Żubry na zimę zawsze schodzą z gór w doliny. "Od wczesnej wiosny w małych grupach lub wręcz samotnie przebywają one w wyższych partiach Bieszczadów. Pod koniec lata łączą się w większe stada, a potem wędrują do miejsc zimowania, co przypomina nieco sezonowe wędrówki amerykańskich bizonów" - zauważył rzecznik Lasów Państwowych w Krośnie.

W Bieszczadach, w dwóch odizolowanych od siebie dzikich populacjach, żyje ponad 500 żubrów. Po kilku wiekach nieobecności, pierwsze żubry w Bieszczady sprowadzono w 1963 r. Należą do linii hodowlanej białowiesko-kaukaskiej. Są potomkami żubra z Kaukazu i samic bytujących w ogrodach zoologicznych i zwierzyńcach prywatnych.

Żubry linii górskiej na wolności żyją wyłącznie w Bieszczadach. W pozostałych ośrodkach w Polsce żyją żubry czystej linii białowieskiej. Są ssakami z rodziny pustorożców. Długość ich ciała wynosi 2,5-3,5 metra, wysokość w kłębie dochodzi do dwóch metrów, najtęższe samce ważą nawet do 1000 kilo.

 

Alfred Kyc (PAP)


POWIĄZANE

Jarząb mączny "Magnifica" to pierwsze drzewo posadzone w Katowicach, w ramach ak...

Duży chiński producent paszy dla zwierząt Tangrenshen przekazał we wtorek, że te...

Coraz częściej słyszy się w Polsce o zakażeniach powodowanych przez oporną na ws...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę