Tematyką wiodącą tegorocznej edycji jest „Żywność prozdrowotna” , często nazywana też żywnością funkcjonalną.
W tegorocznych eliminacjach okręgowych wzięło udział 37 uczniów ze szkół średnich województwa zachodniopomorskiego. Wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele: Kuratorium Oświaty i Wychowania, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.
Uczestnicy mieli okazje wysłuchania interesujących wykładów, w tym wystąpienie dr hab. Wioletty Biel z Katedry Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności ZUT, na temat: „Przetwory z ziarna jako źródło ważnych substancji prozdrowotnych”, a także prelekcji: „Czy bezglutenowcy muszą uważać na gluten” przygotowanej przez dr hab., prof. PUM Izabelę Gutowską z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Katedry Biochemii i Chemii Medycznej PUM, oraz „Żywność funkcjonalna - z czym to się je ?” autorstwa dr inż. Arlety Drozd z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Katedry Biochemii i Chemii Medycznej PUM. Ponadto odbyły się pokazy baristyczne i piekarnicze.
Zwycięzcami eliminacji okręgowych zostali: Aleksandra Kucharska z I LO w Szczecinku przed swoim kolegą Bartoszem Zwiernikiem i Magdalena Kałymon z XIII LO w Szczecinie.
W imieniu OT ARR Szczecin, pracownik Sekcji Informacji i Promocji wręczył nagrody rzeczowe laureatom. Będą oni reprezentować województwo zachodniopomorskie w centralnym etapie XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, który odbędzie się w dniach 17-19 marca 2016 r.
ARR