W miarę wzrostu dochodu rozporządzalnego, konsumenci na całym świecie rozsmakowali się w produktach wysokobiałkowych, a dostawcy – w ciągu ostatnich pięciu lat ...
Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE w styczniu 2015 r. wyniosła 179,08 EUR/100 kg i była o 0,4% niższa niż w grudniu 2015 r. i 3,5 % niższa niż rok wcześniej.
Podczas wtorkowego posiedzenia Kierownictwa Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi została omówiona, opracowana w resorcie, koncepcja organizacji pracy nad refo...
Analitycy ARR oceniają, że eksport mięsa drobiowego i jego przetworów był w 2015 r. o 17 proc. większy niż w 2014 r. i wyniósł ponad 1 mln ton. W tym roku przew...
W styczniu 2016 r. comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO obniżył się do 150,4 pkt. wobec notowań z grudnia ub.r. na poziomie 153,4 pkt. Potaniały...
W dn. 26 stycznia br. francuski minister rolnictwa Stéphane Le Foll ogłosił wprowadzenie nadzwyczajnych środków wsparcia o wartości 290 mln EUR dla krajowego sektora hodowlanego.
W ubiegłym roku polskie firmy sprowadziły z zagranicy ponad 7 mln piskląt, które zostały przeznaczone do intensywnej "produkcji" jaj spożywczych. Najwięcej z...
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania np. układu krążenia i mózgu. Ponieważ nasz organizm ich nie produkuje, musimy dostarczać je w diecie. Omega-3 znajdziemy m.in. w jajach z gospodarstw ekologicznych.