Niskie ceny sprzyjają konsumpcji mięsa drobiowego. Jemy za to mniej wieprzowiny - oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Produkcja mięsa drobiowego w tym roku w Unii Europejskiej wzrośnie o 2,6 proc. do ok. 13,6 mln ton, spodziewany jest 3,5-proc. wzrost eksportu tego mięsa poza Wspólnotę - wynika z październikowej prognozy Komisji Europejskiej.
Ovostar Union NV, jeden z największych producentów jaj i produktów jajecznych na rynku ukraińskim, zwiększył eksport jaj ponaddwukrotnie do 172 mln sztuk; oznacza to, że na rynki zagraniczne trafiło 26 proc. sprzedanych jaj - podaje spółka.
Komisja Europejska po raz ostatni w ramach obecnego systemu promocji produktów rolno - spożywczych zaakceptowała 33 programy, o łącznym budżecie ponad 107 mln euro, w tym trzy z Polski - poinformował resort rolnictwa.
W pierwszej połowie 2015 r. krajowa produkcja żywca drobiowego wzrosła o 12 proc. i wyniosła 1,4 mln ton. Do końca roku ma wzrosnąć jeszcze o 7 proc. Do produkcji kurczaków zachęca opłacalność chowu i dobra koniunktura w eksporcie - informuje Agencja ...
Na rynku rolnym we wrześniu, w porównaniu z sierpniem br., wzrosły ceny większości produktów w skupie i na targowiskach, staniały jednak ziemniaki i żywiec wołowy oraz drób w skupie - podał we wtorek Główny Urząd Statystyczny.
Tylko do końca października będzie można kupić oryginalne owcze oscypki. Choć tradycyjnie wypas i produkcja oscypka kończy się pod koniec września, najwytrwalsi bacowie zaplanowali powrót z owcami z górskich hal dopiero jak spadnie śnieg - w ...
6 października 2015 roku odbyła się piąta edycja Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej. W tym roku Agencja Rynku Rolnego została partnerem wydarzenia, a przedstawiciele Oddziału Terenowego w Opolu czynnie włączyli się w jego przygotowanie. ...