Obecnie atmosfera na europejskim rynku wieprzowiny jest całkiem optymistyczna. Pomimo złej pogody w wielu rejonach przychód wzrósł jako efekt ograniczonej liczby żywca w ofertach w całej Europie. Od samego początku maja ceny wzrosły przeciętnie o 30 ...
Włosi zjadają nawet pięć kilogramów króliczego mięsa rocznie, Polacy na razie nie gustują w takich przysmakach. Rolnicy z Podbeskidzia mają nadzieję, że się to zmieni i dlatego zabrali się za hodowanie królików.
Od piątku na giełdach towarowych handlujących mięsem cenowe szaleństwo. Półtusze wieprzowe zdrożały średnio o 20 gr. za kilogram. Główny powód to brak żywca w skupie. Zakłady przyzwyczaiły się do niskich cen i ciężko im przełknąć podwyżki. Przetwórcy ...
Na razie żywca nie brakuje, ale kolejek przed punktami skupu nigdzie nie ma. Pojedyncze zakłady jeśli potrzebują więcej tuczników, lekko podnoszą ceny. To wystarczy żeby zachęcić rolników do sprzedaży. Inne wręcz przeciwnie, obniżają cenniki, bo ...
Na krajowym rynku brakuje zwierząt do uboju. Kilogram żywca I klasy kosztuje w skupie średnio 8 zł.
Sytuacja krajowych producentów królików znacznie się pogorszyła. A wszystko za sprawą znacznego spadku cen skupu. Jeszcze na początku roku za kilogram żywca płacono 6-7 zł, teraz o blisko 1/3 mniej.
Co czwarty poważny duński hodowca trzody chlewnej chce przenieść produkcję do Europy Środkowo-Wschodniej.