Na rynku grzybów przedświąteczny ruch, ale też problemy. Podobnie jak na całym świecie, także u nas brakuje borowików, a ceny poszybowały w górę nawet o połowę wobec ubiegłego roku - informuje Waldemar Sopoliński - prezes Ogólnopolskiej Izby Przetwórców i Eksporterów Runa Leśnego.
O 50 % zdrożały borowiki w hurcie, w detalu podwyżki są nieco mniejsze, sięgają 30 - 40 procent. Brakuje zarówno prawdziwków suszonych jak i mrożonych. W lutym lub marcu, mogą zupełnie zniknąć z rynku - twierdzą eksperci.
Teraz za kilogram mrożonych borowików w hurcie trzeba zapłacić od 40 do 50 złotych, suszone najlepszej jakości kosztują od 200 do 250 złotych za kilogram. W detalu grzyby są przynajmniej o 1/5-tą droższe. Problem będzie też z kurkami, powoli zaczyna brakować mrożonych, w hurcie kosztują nawet 35 złotych za kilogram.
W Polsce suszonych prawie się nie używa w Polsce.
PODGRZYBKI zł/kg
SUSZONE
hurt-60
detal-110
Natomiast nie powinno zabraknąć podgrzybków, w tym roku w skupie było ich pod dostatkiem. Za suszone w hurcie trzeba zapłacić 60 złotych za kilogram. W detalu są prawie dwukrotnie droższe.