Obrót cukrem na giełdach towarowych prawie nie istnieje. W porównaniu z okresem sprzed kilku lat, ilość jest bardzo znikoma. Teraz do transakcji dochodzi raz na kilka tygodni, a nawet kilka miesięcy, podczas gdy wczesniej licytacje odbywały się przynajmniej raz w tygodniu.
Przyczyna tkwi w bardzo wysokiej cenie cukru białego. W tym roku podobnie jak w ubiegłym mimo rozpoczęcia kampanii cukrowniczej towar ten nie tanieje. A zdaniem maklerów powinien. Zakłady bardzo rzadko wystawiają teraz cukier, a do sprzedaży dochodzi poza giełdami. Większość maklerów specjalizujących się w tej dziedzinie przestawiło się wiec na handel innymi towarami.
Cukier wystawiony przez Agencję Rezerw Materiałowych na Warszawskiej Giełdzie Towarowej czeka na klientów od czerwca. Najpierw kosztował 2 złote 40 groszy za kilogram, teraz cene obniżono o 5 groszy, ale zdaniem maklerów to zbyt mała obniżka na znalezienie nabywcy.