Agrolok_10818

Wieprzowina 09.10.2007

9 października 2007
Ceny mięsa lecą w dół, ale o chętnych do zakupu wciąż trudno. I mimo nieustannych przecen oczekiwania potencjalnych kupców są bardzo dalekie od tego, co widnieje w ofertach sprzedaży.

Na pośredników nie ma już miejsca. Mamy do czynienia z dość paranoiczną sytuacją – komentują maklerzy. Obecne ceny sprzedaży pełnych półtusz chłodzonych w klasie E nie przekraczają 5 złotych 70 groszy za kilogram.

Ale jeśli znajdzie się klient, można próbować negocjować jeszcze w dół. Tymczasem podgardla kosztują już ponad 3 złote. To zbyt wielka dysproporcja, aby można było mówić o handlu. Jedyne co teraz dobrze się sprzedaje to tłuszcze i słonina. Tu dla odmiany ceny pną się w górę, ale coraz trudniej o towar. Tłuszcze podrożały nawet o 30 groszy za kilogram.


NAJCZĘSTSZE CENY SPRZEDAŻY
zł/kg

Schab
14,30 – 14,40

Karkówka
6,80 –  6,90

Łopatka
5,10 –  5,20


Taka sytuacja to efekt tego, że zakłady mięsne ograniczają rozbiory. Wolą kupić jednolitą partię mięsa z importu, bo to jest teraz bardziej opłacalne. Stąd sporo ofert najlepszych elementów w dobrych cenach. 

POWIĄZANE

Do końca roku ceny skupu trzody chlewnej będą spadać - prognozują eksperci z Kra...

Komisja Europejska poinformowała w poniedziałek, że sytuacja związana z gwałtown...

Ropa naftowa w USA jest wyceniana w poniedziałek blisko 68 dolarów za baryłkę. N...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę