aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Wieprzowina 12.06.2007

12 czerwca 2007
Jak na huśtawce – rynek mięsa wciąż jest bardzo chwiejny. W ciągu godziny ceny potrafią drastycznie piąć się w górę, ale chyba tylko po to, aby za chwilę spaść.

Na razie mamy podwyżki. Ceny półtusz wieprzowych wyraźnie podskoczyły. Jeszcze w czwartek za towar w klasie E maklerzy proponowali nie więcej jak 4 złote 80 groszy za kilogram. Dziś trudno kupić taniej niż po 5 złotych 10 groszy.

Takie wahania dotyczą jednak tylko mięsa chłodzonego. Mrożone nadal jest w niełasce. Firmy szukają więc ciągle nowych rynków zbytu. Ostatnio hitem eksportowym stały się nogi wieprzowe, kupowane głównie przez Koreę. Jednak tu są duże wymogi i co do jakości towaru i co do sposobu pakowania.

Teraz kilogram kosztuje około 1 zł 30 groszy. Dwa miesiące temu był przynajmniej o 40 groszy tańszy. A na dodatek coraz trudniej zgromadzić odpowiednią ilość towaru.

Tymczasem na zachodzie Europy podwyżki. Bardzo znacząco poszły w górę ceny schabu. Dziś importowany kosztuje nawet 14 złotych 40 groszy za kilogram. W piątek było nawet o 80 groszy taniej.

MIĘSO IMPORTOWANE
zł/kg

schab (Belgia, Węgry)
14,30 – 14,40

łopatka (Belgia, Holandia)
4,70

karkówka (Belgia, Holandia)
8,20


 

POWIĄZANE

W większości rynkach hurtowych w kraju mamy do czynienie ze stabilizacją cen. Ży...

Po znaczącym spadku sprzedaży eksportowej na przestrzeni poprzednich trzech lat,...

Ukraińska pszenica, na którą jest duży popyt na rynku światowym, zaczęła drożeć....


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę