Żywiec wieprzowy 23.07.2007

23 lipca 2007
Jeszcze stabilnie, albo nawet z niewielką korektą cen skupu tuczników, rozpoczynają ten tydzień zakłady mięsne. Ale być może to ostatnie takie dni na rynku żywca wieprzowego. Ruszyły żniwa, a dla przetwórców zawsze oznacza to jedno, kłopoty z pozyskaniem surowca.

Rolników zajętych pracami polowymi do punktów skupu są w stanie przyciągnąć tylko dobre ceny. A te zdaniem hodowców na razie są za niskie. Ubojnie płacą za żywiec od 3 i pół złotego za kilogram do 4 złotych. Cena zależy od jakości świń, od miejsca skupu i przede wszystkim od terminu płatności. Kto chce pieniądze od ręki dostaje mniej, kto gotowy jest poczekać kilka tygodni nieco więcej.

Zakłady liczą się więc z niewielkimi podwyżkami, i to już pod koniec tego tygodnia.

Tuczniki wg wbc   zł/kg

ceny skupu netto

S 5,05 – 5,58

E 4,80 - 5,37

U 4,60 - 5,07

R 4,40 – 4,69

O 3,76 – 4,40

P 3,12 - 4,20

Klasa „R” wyceniana jest teraz średnio na 4 i pół złotego za kilogram. Klasa „E” na 5 złotych. Cena maksymalna najwyższej klasy „S” przekracza 5 i pół złotego.

Prosięta zł/parę

ceny targowiskowe
wg ODR

woj. lubelskie
120 – 250

woj. pomorskie
140 – 280

woj. podlaskie
110 – 250

woj. małopolskie
170 – 250

woj. kujawsko-pomorskie
150 – 200

woj. mazowieckie
130 – 300


W ubiegłym tygodniu najwyższą cenę prosiąt zanotowaliśmy w Łosicach na Mazowszu. Po 300 złotych za parę sprzedawano tam prosięta o wadze powyżej 18 kilogramów. 


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę