Na hamulcu. Tak nowy tydzień rozpoczynają firmy mięsne. Trudno znaleźć punkty skupu, gdzie ceny żywca wieprzowego spadałyby nadal. A jeszcze trudniej takie, gdzie pięłyby się w górę. I choć stawki ani drgną, dla hodowców nadal nie mamy dobrych ...
Agrotydzień z Banku Gospodarki Żywnościowej to publikacja cotygodniowa prezentująca bieżącą sytuację na podstawowych rynkach rolnych w Polsce i innych krajach. Zawiera krótko- i średnioterminowe prognozy. Zachęcamy do przeczytania.
Albo górka, albo dołek. Niekończąca się huśtawka cen to od lat specyfika rynku drobiarskiego. Przy niskich stawkach produkcja spada, ale gdy opłacalność rośnie, w ślad za nią rośnie też podaż. I tak koło się zamyka. Nie inaczej jest teraz.
Zakończyły się zbiory tytoniu. Teraz trwa skup. Jakość liści jest bardzo dobra. Pogoda prawie przez cały okres wegetacji sprzyjała uprawom. W tym sezonie zbiory mogą być jeszcze większe, niż w ubiegłym sezonie, kiedy zebrano 43 tysiące ton liści, ...
Nie wszyscy wytrzymali napięcie. Część zakładów mięsnych wypadła z tego niekończącego się pościgu w dół. I zostawiła cenniki skupu żywca wieprzowego na niezmienionym od ubiegłego tygodnia poziomie. Trudno się dziwić, skoro w niektórych miejscach ...
W elewatorach ceny ziarna ani drgną. Cenniki na tym samym, wyjątkowo niskim poziomie utrzymują się od sierpnia. Mimo to w wielu rejonach kraju rolnicy wciąż przywożą zboże, czekać już nie mogą, bo potrzebują pieniędzy na spłatę kredytów.
Dwutygodniowa przerwa w połowach ryb, ze względu na olbrzymie sztormy i od razu poważne zmiany w cennikach. Dorsze na polskich aukcjach w ciągu tego czasu zdrożały o ponad 1/4-tą.
Na rynku śruty sojowej duże rozbieżności cenowe, a wszystko przez nagłe podwyżki tego towaru w Chicago. Za oceanem pasza zdrożała o 7 dolarów, a górne stawki u nas skoczyły o 20 złotych. Teraz kontrakty na śrutę sojową podpisywane są od 1300 do 1340 ...
Koniec rewelacji na rynku drobiu. W ślad za wieprzowiną od początku września tanieją też brojlery. I chociaż surowca wcale nie ma za dużo, średnio ceny spadły już o 10 %. Wszystko przez coraz mniejszy zbyt – dodają przetwórcy.