Miód bliżej elity

22 lutego 2005

Wyrób przemkowskich pszczelarzy, obok bryndzy i oscypka, jest już chroniony w Unii Europejskiej jako produkt regionalny - pisze "Słowo Polskie - Gazeta Wrocławska"

Komisja Europejska sprawdza wniosek o nadanie słodkiemu specyfikowi logo, które posiada niespełna 650 produktów na całym kontynencie. To elitarna grupa, w której znajdują się takie smakołyki jak np. włoska szynka parmeńska

Włoska wędlina jest znana w całej Europie. Polacy kojarzą ją nie tylko z wyśmienitym smakiem, ale kupując ją mają gwarancję, że wyrabiana była zgodnie z unikatową recepturą. Za tą gwarancję trzeba słono zapłacić. Kilogram szynki parmeńskiej kosztuje ponad 100 zł!

Dlatego członkowie Towarzystwa Wspierania Pszczelarstwa w Przemkowie, którzy ubiegają się o unijną rejestrację swojego regionalnego wyrobu, już liczą zyski. Kilkunastu właścicieli pasiek produkuje, wykorzystując tradycyjną metodę, miód wrzosowy.

Pod nazwą "Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich" znalazł się w gronie trzech polskich specjałów ubiegających się zdobycie certyfikatu wyrobu regionalnego i został już objęty tymczasową ochroną na terenie całej Unii Europejskiej. Obecnie kilogram tego słodkiego płynu kosztuje około 5 euro, ale już wkrótce może osiągnąć cenę aż 10 euro.

Przemkowscy pszczelarze od lat korzystają z tego, że żyją w tzw. zagłębiu wrzosowym. Tu, na tysiącach hektarów Przemkowskiego Parku Krajobrazowego, znajdują się największe w Polsce wrzosowiska. Pasieki prowadzi tu kilkunastu pszczelarzy z Przemkowa, jednak w czasie miodobrania przywozi je na polany ponad dwustu pszczelarzy z Dolnego Śląska.

- Nasz miód jest jedyny w swoim rodzaju. Ma charakterystyczną galaretowatą konsystencję, złoty kolor i specyficzny sposób wyrobu. Polega on na tzw. rozluźnianiu miodu. Aby słodki specyfik uwolnić z ramek trzeba precyzyjnie nakłuwać ich oczka. Wtedy dopiero słodycz wypływa ? wyjaśnia Stanisław Rekut z Towarzystwa Wspierania Pszczelarstwa w Przemkowie.

Przemkowscy pszczelarze wraz z kolegami z regionalnych związków pszczelarskich z Wrocławia, Jeleniej Góry i Oławy, od prawie roku zabiegają o wyłączność na nazwę ich produktu w całej Unii Europejskiej. Ich wniosek, który był pierwszym w Polsce po wejściu do UE, zatwierdzał Urząd Patentowy w Warszawie. Obecnie te obowiązki, na mocy ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych oraz produktów regionalnych, przejęło Ministerstwo Gospodarki i Rozwoju Wsi.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę