Polska przegra unijny spór o wódkę?

11 marca 2005
Unijni eksperci, którzy poświęcili ostatnie pięć lat na ustalenie, z czego wolno robić wódkę, są podobno bliscy porozumienia: obojętne z czego, byle był to napój destylowany. Tymczasem Polska, Estonia, Finlandia i Szwecja uważają, że na miano wódki zasługuje wyłącznie trunek destylowany ze zboża lub ziemniaków.

Reuter pisze w czwartek z Brukseli, że wszystko wskazuje, iż UE zezwoli na wytwarzanie wódek z najrozmaitszych płodów rolnych, takich jaki winogrona, czy buraki cukrowe. Unijne wytyczne będą stawiać wymóg destylacji i określać zawartość alkoholu, natomiast nie będą precyzować, z czego mogą być pędzone wódki.

Opinią ekspertów zajmą się następnie unijni ministrowie i Reuter przewiduje, że nie obejdzie się bez wielu kontrowersji. Przeciwnicy reglamentacji surowców, z których można robić wódkę, zarzucają protekcjonizm zwolennikom ograniczeń.

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę