Rezygnują z ekologii.

4 września 2007
W Wielkiej Brytanii rośnie sprzedaż organicznej żywności. Jednak tamtejsi farmerzy nie chcą podążać za nowymi trendami. Kuszą ich wyższe zarobki, np. na zbożach, których uprawa w tym roku to złoty interes.

Brytyjska Organizacja certyfikująca na wyspach produkty organiczne jest zaniepokojona ostatnimi analizami. Wynika z nich, że 7% farmerów zrezygnowało z ekologicznych upraw. Brakuje też chętnych, żeby rozpocząć taką działalność.

Największy problem to w tym sezonie produkcja organicznego ziarna. Jego brak jest szczególnie odczuwalny, bowiem inni producenci są od niego uzależnieni. Mięso nie otrzyma certyfikatu „BIO”, jeśli zwierzęta były karmione tradycyjnymi paszami. Wszystko wskazuje na to, że na rynku pojawi się więcej importowanego towaru. 

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę