aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

UE o dodawaniu witamin do żywności

12 listopada 2003

Unia Europejska powinna ujednolicić przepisy dotyczące dodawanie do żywności witamin, soli mineralnych i ekstraktów ziołowych - uznała w poniedziałek Komisja Europejska.

Organ wykonawczy zaproponował wydanie unijnego rozporządzania w tej sprawie. Aby projekt Komisji wszedł w życie, muszą go zatwierdzić Rada (ministrów) UE i Parlament Europejski. Proponowane rozporządzenie ujednoliciłoby różne przepisy obowiązujące w poszczególnych państwach członkowskich. Komisja zaproponowała ustanowienie wspólnej listy witamin, minerałów i wyciągów z ziół, a także protein, aminokwasów i innych tego typu substancji, które dopuszczono by w całej Unii jako dodatki "wzmacniające" rozmaite produkty żywnościowe. Listę wraz z minimalną i maksymalną dopuszczalną zawartością takich substancji sporządziłaby Komisja Europejska i eksperci państw członkowskich na podstawie zaleceń Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności (ang. EFSA). Pracujący dla urzędu niezależni eksperci zbadaliby najpierw wpływ tych substancji na zdrowie ludzkie i ewentualne ryzyko związane z ich nadmiernym spożyciem.

Komisja podkreśla, że ujednolicenie przepisów w tej dziedzinie pozwoli na swobodniejszy przepływ na jednolitym rynku unijnym żywności zawierającej takie "wzmacniające" dodatki. Eurokraci uważają, że należy zabronić ich dodawania do świeżych produktów, jak również do alkoholi (gdyż kłóciłoby się to z zaleceniami dotyczącymi walki z alkoholizmem).


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę