CTR_2024
TSW_XV_2025

Wiadomość

15 lipca 2008
Propozycja Komisji Europejskiej dotycząca wydawania zezwoleń na nowe produkty żywnościowe nie spotkała się z entuzjastycznym przyjęciem w Parlamencie Europejskim (PE). Według europosłów, zbyt duży nacisk położono na innowację i uproszczony dostęp do rynku, zapominając o ochronie konsumenta. W roboczym raporcie PE stwierdzono, iż nowe rozporządzenie powinno kłaść większy nacisk na zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów, zwierząt oraz środowiska. Podkreślono także, że przy wydawaniu jakichkolwiek pozwoleń powinna być zawsze uwzględniana ‘zasada zapobiegania’ oraz aspekty etyczne produkcji. Umieszczenie tych kwestii w rozporządzeniu może być jednak trudne, gdyż naruszałoby zasady światowego handlu. Już teraz Unia Europejska boryka się z krytyką WTO skierowaną przeciwko regulacjom dotyczącym żywności modyfikowanej genetycznie.

Komisja Europejska przedstawiła projekt rozporządzenia dotyczącego nowej żywności w styczniu 2008 roku. Ma ono zastąpić dotychczasowe regulacje z maja 1997 roku, które nie uwzględniają innowacyjnych metod produkcji żywności czy produktów spożywanych w dużych ilościach poza terytorium Unii Europejskiej.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę