Wiadomość

22 grudnia 2015

Rolnictwo ekologiczne jest systemem rolniczym, który dostarcza świeżą, pełną smaku, autentyczną żywność produkowaną przy poszanowaniu naturalnych cyklów życiowych.
Unia Europejska wspiera i promuje rolnictwo ekologiczne, jako środek sprzyjający rozwojowi rolnictwa, ochronie środowiska i rozwoju obszarów wiejskich a także źródło wysokiej jakości produktów spożywczych.

Klasyczne praktyki rolnictwa ekologicznego:
- Wieloletni płodozmian, jako warunek wydajnego wykorzystywania zasobów lokalnych
- Radykalne ograniczenie chemicznych środków ochrony roślin i nawozów syntetycznych, antybiotyków dla zwierząt, dodatków do żywności i substancji pomagających w przetwarzaniu oraz innych sztucznych środków produkcji
- Całkowity zakaz stosowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie
- Gospodarowanie w oparciu o zasoby własne, na przykład obornik i pasze wytwarzane w gospodarstwie
- Dobór odmian roślin oraz ras zwierząt odpornych na choroby i dobrze zaadaptowanych do lokalnych warunków
- Utrzymanie zwierząt w systemie wolnostanowiskowym, dostęp do wybiegów oraz żywienie paszami z rolnictwa ekologicznego
- Stosowanie praktyk hodowlanych odpowiednich dla poszczególnych ras zwierząt.

ROLNICTWO EKOLOGICZNE W GOSPODARSTWIE
Gospodarstwo to miejsce, gdzie rozpoczyna się ekologiczna produkcja. Wszyscy rolnicy w gospodarstwach ekologicznych w UE poddawani są regularnym kontrolom. Inspekcje te mają miejsce przynajmniej raz w roku.
Rolnictwo ekologiczne w gospodarstwie to:
- Racjonalne wykorzystywanie energii i zasobów naturalnych
- Zachowanie różnorodności biologicznej,
- Utrzymywanie regionalnej równowagi ekologicznej
- Zwiększanie żyzności gleby
- Dbałość o jakość wody
- Dbałość o zdrowie zwierząt i ich dobrostan
- Respektowanie naturalnych potrzeb zwierząt.

PRZETWÓRCY
Zasady przetwórstwa produktów ekologicznych obejmują:
- Radykalne ograniczenie liczby dodatków i środków pomocniczych w procesie przetwórstwa
- Radykalne ograniczenie liczby substancji chemicznych
- Zakaz stosowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów (GMO).
Wszyscy przetwórcy w sektorze ekologicznycm UE są poddawani regularnym kontrolom przynajmniej raz w roku, by zapewnić przestrzeganie przez nich prawnych wymagań. Dodatkowe inspekcje mogą być przeprowadzane w miarę potrzeb.

DYSTRYBUCJA
Typowe kanały dystrybucji, dzięki którym konsumenci mogą dotrzeć do produktów ekologicznych, obejmują:
- Rynki lokalne oraz specjalistyczne rynki eko-rolnicze
- Sklepy z żywnością ekologiczną, zarówno w miastach, jak i małych miejscowościach
- Przydrożne stragany w regionach wiejskich
- Zakupy bezpośrednio w gospodarstwach
- Dostawy pod wskazany adres lub do punktów zbiorczych na zamówienia składane drogą internetową, a także sprzedaż abonamentowa.

Producenci żywności i przetwórcy nie mogą używać terminu „ekologiczny”, ani synonimów, takich jak „eko” lub „bio”, nie mogą również używać loga Unii Europejskiej odnoszącego się do rolnictwa ekologicznego, jeśli nie spełnią wymogów Rozporządzenia w sprawie rolnictwa ekologi


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę