Adama_poleposition_15.03_30.04

Brazylijskie filety tańsze od polskich

4 lipca 2005

Na giełdach towarowych można kupić już brazylijskie filety z piersi indyka. Są dużo tańsze od krajowych, ale przyprawione... pieprzem.

Niektóre zakłady skusiły się na brazylijski towar, ale okazało się, że przyprawy trudno się pozbyć. Mimo że kontyngent pojawił się na rynkach całej Unii, polskie mięso drobiowe znajduje nabywców.

Eksporterom do szczęścia brakuje jedynie dobrego kursu euro, bo przy obecnych notowaniach niewiele da się zarobić na wysyłkach. Na krajowym rynku dobrze sprzedają się udka i skrzydełka na grilla. Te drugie zdrożały nawet o 2 złote za kilogram.


POWIĄZANE

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zdecydowanie negatywnie ocenia propozycję...

W ostatnich tygodniach branża mięsna, a szczególnie hodowcy trzody chlewnej, są ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę