MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Oświadczenie dotyczące salmonelli

26 marca 2024
Oświadczenie dotyczące salmonelli

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stanowczością
oświadczamy, że polskie mięso drobiowe było, jest i nadal będzie bezpieczne. Krajowe standardy produkcyjne wynikają zarówno z rygorystycznych przepisów UE jak i procedur
jakościowych wdrożonych przez funkcjonujące w Polsce firmy, bardzo często z zagranicznym
kapitałem, również brytyjskim.

Przypominamy, że zarówno warunki chowu, jak i produkcji są na każdym etapie pod stałym
nadzorem państwowych instytucji, które przeprowadzają wiele procedur kontrolnych i dbają
o to, by produkty były w pełni bezpieczne dla zdrowia konsumentów. Mięso, które trafia do
sprzedaży, jest towarem w pełni bezpiecznym, co gwarantują restrykcyjne przepisy prawa
zarówno polskiego, jak i unijnego. Nad całością tego procesu czuwają lekarze weterynarii,
nadzorujący na co dzień stada, a także Inspekcja Weterynaryjna, która przeprowadza kontrole
zwierząt i mięsa z nich pozyskanego.

Europejski i światowy konsument od wielu lat docenia nasz towar. To dlatego Polska jest
wiodącym producentem mięsa drobiowego w całej Unii Europejskiej, a ponad połowa krajowej
produkcji trafia na eksport. Polscy producenci długo i ciężko pracowali na swoją pozycję i nigdy
nie pozwoliliby sobie na zakwestionowanie renomy polskiego drobiu na globalnych rynkach.

Polska, od momentu przystąpienia do Unii Europejskiej, została objęta programem zwalczania
Salmonelli w stadach drobiu. Zgodnie z unijnymi przepisami, każdy kraj członkowski ma
obowiązek, poprzez wprowadzenie krajowych programów zwalczania Salmonelli, osiągnięcie
celu wspólnotowego ograniczenia rozprzestrzeniania się choroby i czynników
chorobotwórczych. W przypadku Polski, cel ten w stadach brojlerów został osiągnięty, gdyż
liczba pozytywnych testów wynosi obecnie znacznie poniżej 1%. Zgodnie z danymi MRiRW
w 2022 r., na prawie 50 tys. przebadanych stad, liczba zakażonych wynosiła zaledwie 0,24%.
Obecnie celem programu jest więc utrzymanie osiągniętego poziomu zakażeń serotypami
Salmonelli objętego programem lub obniżenie go.

Przypominamy także o utrzymywaniu zasad higieny i właściwym obchodzeniu się z surowym mięsem. Mięso surowe poddajemy odpowiedniej obróbce termicznej oraz zachowujemy właściwą higienę kuchenną (m.in. regularne mycie rąk i powierzchni mających styczność z surowym mięsem, osobne przechowywanie produktów surowych i pozostałej żywności).

Polska jest największym producentem drobiu w UE oraz trzecim największym eksporterem na świecie.

Ze względu na skalę produkcji i eksportu, zdarzają się notyfikacje w unijnym systemie RASFF (Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach). Jednocześnie, analizując dane RASFF, podkreślamy, że w ostatnim czasie wykryto obecność Salmonelli
w dostawach od producentów z następujących krajów: Belgii, Francji, Węgier, Rumunii,
Holandii, Litwy i Ukrainy. Pokazuje to jednoznacznie, że nie jest to problem specyficznie polski, co sugerują brytyjskie media.

Pełne bezpieczeństwo procesu produkcji drobiu gwarantuje obowiązujący w Unii Europejskiej system HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point – Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny). Dodatkowo większość polskich producentów drobiu stosuje także dodatkowe
systemy bezpieczeństwa żywności takie jak: IFS (International Food Standard) czy BRC (British Retail Consortium), a niektórzy wykorzystują dodatkowo systemy jakości żywności jak QAFP (Quality Assurance for Food Products). Połączenie tych wielu systemów bezpieczeństwa oraz jakości oznacza w praktyce gwarancję wysokiej jakości polskiej produkcji drobiu.

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza
Związek „Polskie Mięso"

oprac, e-mk, ppr.pl


POWIĄZANE

W listopadzie 2024/25 r. eksport rzepaku z Ukrainy zmniejszył się trzeci miesiąc...

Od 1973 roku Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) opracowuje i prze...

Wirtualni influencerzy na razie pozostają ciekawostką. Prawie 70 proc. strategii...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę