Ceny - Mięso

31 stycznia 2007

Ostatnie dni na rynku mięsa przynoszą zmiany czysto kosmetyczne. Jeśli już są jakieś ruchy, to tylko w dół. Mamy do czynienia z górką podażową – ocenia łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk. Sytuacji na naszym rynku nie ułatwia import. Wchodzi do nas towar zarówno uzupełniający, jak i konkurencyjny cenowo.

Importowany schab czy karkówkę można kupić przynajmniej o złotówkę taniej niż surowiec w krajowych ofertach, dlatego te gatunki mięsa są najczęściej ściągane z krajów zachodniej Europy. Dziś za kilogram krajowej karkówki z kością trzeba zapłacić około 7,40 – 7,5 złotego za kilogram. Towar bez kości doszedł do 10 złotych.

CENY TRANSAKCYJNE Zł/kg
Głowy 0,30 – 0,50
Słonina 2,00 – 2,20
Podgardla 2,00 – 2,40

Tanieją tłuszcze i podroby. W ciągu dwóch tygodni ceny spadły o 10%. Mrożenie tych elementów jest najmniej opłacalne, dlatego większość producentów decyduje się na obniżki. Tylko niewielu czeka na lepsze czasy.


POWIĄZANE

Uzgodnienie z konsorcjum banków wstępnych warunków finansowania...

Uważamy, że projekt prezydenta powinien rozwiązać problem kredytów frankowych - ...

Znaczenie przetwórstwa rolno-spożywczego rośnie, czemu sprzyja coraz większa pro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę