Ceny - Mięso

28 marca 2007
Kto myślał o sporym, przedświątecznym zarobku na hurtowym handlu mięsem, przeliczył się. Sprzedają się tylko śladowe ilości towaru. Jeśli już coś jest poszukiwane, to na przykład karkówka. Kilogram krajowego mięsa bez kości kosztuje około 10 złotych. Importowane jest od 30 do 80 groszy droższe. Mimo to klienci wybierają karkówkę właśnie z Europy Zachodniej. Natomiast eksport właściwie nie istnieje.

     MIĘSA DROBNE  zł/kg
klasa I          9,30 – 11,90
klasa II 50/50   2,00 – 3,80
klasa II 60/40   3,00 – 5,00
klasa III        6,00 – 8,50
klasa IV         1,20 – 2,80

Coraz większym problemem stają się niezagospodarowane, ogromne ilości mięs drobnych. Handlowcy liczą, że sezon grilowy pozwoli rozładować tą nadwyżkę – komentuje Jarosław Ogorzewski z giełdy Agrohandel w Łodzi.


POWIĄZANE

Uzgodnienie z konsorcjum banków wstępnych warunków finansowania...

Uważamy, że projekt prezydenta powinien rozwiązać problem kredytów frankowych - ...

Znaczenie przetwórstwa rolno-spożywczego rośnie, czemu sprzyja coraz większa pro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę