A_john_dere _023
a_bio-expo_ptak_750

Ceny - Mięso

21 listopada 2007
Jeszcze na początku listopada, wydawało się, że w branży mięsnej coś drgnie. Producenci liczyli, że cena mrożonych półtusz nie spadnie poniżej 5 złotych a nawet zacznie rosnąć, a handlowcy czekali na przedświąteczne ożywienie. Tymczasem nadzieje okazały się płonne. Już dziś w ofertach sprzedaży cena kilograma mrożonych półtusz w klasie E, spadła do 4,80 a handlu jak nie było tak nie ma. Na giełdach królują „martwe ceny”, a my powoli zapominamy co to są oferty kupna – mówią maklerzy.

Niewielu już dziś liczy na przedświąteczny ruch. Wszystko dlatego, że zakłady prowadząc rozbiór najczęściej nie wykorzystują całości. Część mięsa trafia więc do chłodni. Najprawdopodobniej, w grudniu będą kupowały po jednym, dwóch brakujących elementach z importu, bo tak jest taniej. Do reszty produkcji będą zużywać własne zapasy.

Elementy wieprzowe
Oferty sprzedaży, giełdy towarowe     zł/kg
Łopatka         4,70 – 8,00
Szynka            5,80 – 9,30
Karczek            7,15 – 7,50
Schab            10,00 – 15,50


Półtusze pełne chłodzone   
KL. E   4,80  zł/kg


POWIĄZANE

W swoim najnowszym komunikacie Zwiazek Zawodowy Rolnikow "KORONA" zwraca uwagę n...

Zgodnie z zapowiedzią minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus 8 maja 2023 ...

30 marca odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Wołowina i cielęcina” Copa-Cogec...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę