Ceny - Mięso

1 października 2008
Kolejny tydzień spadków i u nas, i na zachodzie Europy. To efekt niewielkiego zapotrzebowania na mięso. Jedyne co idzie w górę, to euro, które zdecydowanie ogranicza import. Ale podaż krajowego towaru i tak jest wystarczająca. A chętnych brak. Spadają ceny schabu. Nie ma żadnego zainteresowania karkówką.

To co zostało jeszcze w giełdowych ofertach ze sprowadzanego na przykład z Hiszpanii mięsa, to nadal atrakcyjna propozycja.

Kilogram świeżej karkówki bez kości można kupić od 9,5 złotego. Maksymalne stawki są niewiele wyższe. Tymczasem krajowy towar kosztuje nawet o złotówkę więcej.

KARKÓWKA BEZ KOŚCI
oferty giełd towarowych     zł/kg
import   9,50 – 9,60
kraj    10,20 – 11,50

Mniejsze różnice w cenach dotyczą łopatki i szynki. Jedyne co się teraz sprzedaje, to mięsa drobne. Sprzedaje, jeśli jest towar, bo o to coraz trudniej. A ceny nieadekwatne do cen półtusz wieprzowych.

Najpopularniejsze mięsa drugiej klasy kosztują nawet ponad 6 złotych, a powinny około 4 – komentują maklerzy. Podobnie jest z mięsem drobnym wołowym.

MIĘSA DROBNE
wieprzowe   zł/kg
50/50       5,00 – 6,40
60/40       4,00 – 7,00

wołowe
80/20       7,60 – 8,20


POWIĄZANE

Sokołów S.A. sfinalizował kolejną inwestycję, której celem jest minimalizacja wp...

  Jak poinformował Główny Inspektoroat Weterynarii, dzięki staraniom Głównego Le...

Większość chłodni składowych wysłała do swoich klientów komunikaty opierające si...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę