Ceny - Wieprzowina

3 kwietnia 2008
Ci, którzy spodziewali się większej sprzedaży i niższych cen w poświątecznych tygodniach, przeliczyli się. Handlu praktycznie nie ma, a mięso zaczyna się odkładać w już i tak pełnych magazynach. Producenci wędlin też mają spore zapasy, więc z zakupami się nie spieszą. Podobnie sklepy – chcą najpierw pozbyć się asortymentu kupionego na święta.

Sytuację na rynku mógłby poprawić spadek cen, ale te uparcie trzymają poziom sprzed dwóch tygodni. I pewnie nieprędko zacznie się ruch w dół, bo na zachodzie europy wciąż drogo.

Najgorsza sytuacja jest z elementami szlachetnymi. Popyt na nie jest praktycznie zerowy. Po dłuższych poszukiwaniach chętnych udaje się znaleźć jedynie na schab i nieznaczne ilości karkówki. O kupnie łopatki niewielu chce rozmawiać.

Elementy wieprzowe – giełdy towarowe
ceny transakcyjne        zł/kg
łopatka                 5,00 – 5,15
karkówka bez kości        6,70 – 6,90
schab                 13,50 – 13,60

Półtusze wieprzowe
chłodzone            zł/kg
kl. E i U        4,50 – 5,70
kl. R        4,10 – 5,10


POWIĄZANE

Uzgodnienie z konsorcjum banków wstępnych warunków finansowania...

Uważamy, że projekt prezydenta powinien rozwiązać problem kredytów frankowych - ...

Znaczenie przetwórstwa rolno-spożywczego rośnie, czemu sprzyja coraz większa pro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę