Po dwóch tygodniach stopniowej obniżki ceny wieprzowiny w tym tygodniu lekko drgnęły w górę. Zdaniem maklerów spadła trochę w ostatnim czasie podaż żywca, co przy ustabilizowanym popycie spowodowało niewielkie podwyżki notowań.
Półtusze wieprzowe kl. R wystawiane są ostatnio na giełdach po 4,6 – 4,8 zł 
za kg, czyli w takiej samej cenie jak przed rokiem.
 
Szynka, która w 
ubiegłym tygodniu była dostępna po 6 zł za kg, teraz oferowana jest po 6,16,5 zł 
kg. Oprócz szynki poszukiwane są tanie mięsa wieprzowe, tłuszcze i podroby Ceny 
tych surowców wzrosły, np. smalcu o 10 gr na kilogramie.
 
ARR 
zdecydowała się organizować od połowy października tylko raz w tygodniu przetarg 
(dotychczas odbywał się dwa razy) na półtusze mrożone z rezerw agencyjnych. 
Ostatnio mięso to cieszyło się sporym powodzeniem, a wylicytowana średnia cena 
przekraczała 3,5 zł kg (przy wywoławczej 2,2 i 2,8 zł za 
kg).
 
Rośnie podaż wołowiny. Krowy schodzą z pastwisk i część ich 
trafia do ubojni. Na razie ceny wołowiny są ustabilizowane. Największym 
powodzeniem cieszy się mięso drobne kl. II oraz flaki.
 
Ceny drobiu 
w minionym tygodniu nie zmieniły się. Filety z piersi kurczaka dostępne są na 
giełdach poniżej 12 zł za kg, a ceny poszukiwanego ostatnio udźca indyka 
zaczynają się już od 4,5 zł kg.