A_john_dere _023
a_bio-expo_ptak_750

Ceny - Wołowina

12 października 2007
Producenci wołowiny zacierają ręce. Zainteresowanie ich surowcem zdecydowanie rośnie. Zwiększa się sprzedaż, ceny idą w górę. Krajowi przetwórcy zaczynają już robić zapasy pod świąteczną produkcję, bo jeśli eksport nadal będzie rósł w takim tempie, jak przez ostatnie miesiące, to wołowiny może dla nich zabraknąć, albo będzie bardzo droga.

Wszystko za sprawą pryszczycy i choroby niebieskiego języka u bydła jakie nękają kraje Europy. Unijni przetwórcy wolą mieć pełne magazyny mięsa, niż czekać aż rodzimi hodowcy uporają się z problemami.

Mrożone ćwierci wołowe o wysokiej mięsności to dziś hit eksportowy. Najpopularniejsze mięso w klasie U jest coraz mniej osiągalne, a ceny z dnia na dzień rosną. Może dojść do sytuacji, że krajowi przetwórcy drogie wołowe mięso będą zastępowali taniejącą wieprzowiną.

Ćwierci wołowe

giełdy towarowe    zł/kg
byki    8,80 – 10,50
jałówki    7,80 – 8,50
krowy    6,25 – 8,50



POWIĄZANE

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...

W swoim najnowszym komunikacie Zwiazek Zawodowy Rolnikow "KORONA" zwraca uwagę n...

Zgodnie z zapowiedzią minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus 8 maja 2023 ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę